Zelenskyj by sa mal zúčastniť Valného zhromaždenia OSN. Chce diskutovať o ukrajinskom mierovom pláne

ta3 ČTK
31.7.2023 21:27

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pravdepodobne zamieri v septembri do New Yorku na Valné zhromaždenie OSN, kde sa bude snažiť presadiť svoj mierový plán. S odvolaním sa na činitele oboznámené so situáciou to dnes napísala agentúra Bloomberg.

Zelenskyj sa snaží poraziť zlo. Za podporu poďakoval USA a partnerom
TASR/AP

Ukrajina má plán

Kyjev sa podľa Bloombergu usiluje o to, aby sa počas zasadnutia OSN konal summit o ukrajinskom mierovom pláne, ktorý si kladie za cieľ ukončiť konflikt, ktorý pred takmer rokom a pol vyvolalo svojou inváziou do krajiny Rusko. Niektorí ukrajinskí spojenci sa však zdráhajú kvôli zložitej logistike, ktorá by s tým bola spojená, a dávajú prednosť usporiadaniu akcií v rámci plánovaného zasadnutia, uviedli zdroje agentúry.

Zelenskyj myšlienku globálneho mierového summitu prvýkrát spomenul v novembri, keď predstavil svoj desaťbodový mierový plán pre Ukrajinu. V ňom trvá okrem iného na stiahnutí ruských inváznych vojsk, navrátení všetkých ukrajinských území, ktoré Rusko obsadilo, na návrate vojnových väzňov a deportovaných alebo na vytvorenie osobitného tribunálu, ktorý by súdil ruské vojnové zločiny. Moskva návrhy odmieta.

Samit v Saudskej Arábii- je iba začiatkom

Ukrajinským mierovým plánom sa budú cez víkend zaoberať účastníci samitu v Saudskej Arábii, kde organizátori podľa Bloombergu pozvali predstaviteľov dvoch desiatok krajín. Podľa denníka The Wall Street Journal (WSJ) sa zúčastní až 30 západných a kľúčových rozvojových krajín. Spojené štáty a Európa sa podľa denníka snažia získať širokú medzinárodnú podporu pre mier, ktorého podmienky si stanovuje Ukrajina. Rusko nie je pozvané.

Ohľadne Zelenského cesty na Valné zhromaždenie OSN sa očakáva, že sa prezident v New Yorku zúčastní ďalších zasadnutí a schôdzok, uviedli ľudia, ktorí si nepriali byť menovaní, pretože ide o dôverné informácie. Zároveň sa podľa nich neočakáva účasť ruského prezidenta Vladimíra Putina. Pohyb ruského vodcu je značne obmedzený kvôli zatykaču, ktorý naňho vydal Medzinárodný trestný súd (ICC) v súvislosti s deportáciami ukrajinských detí, podotkol Bloomberg.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok