Moskovská arogancia a nedôveryhodnosť. Prečo Ukrajinci nevidia zmysel vo vyjednávaní s Ruskom?

ta3/dp, Politico
31.7.2023 11:51

Ukrajinci už majú historické skúsenosti. Ak Rusko existuje vo svojej súčasnej podobe, Kyjev nemá dôvod očakávať, že sa zapojí do rokovaní a podpíše mierovú dohodu. Píše portál Politico.

Moskovská arogancia a nedôveryhodnosť. Prečo Ukrajinci nevidia zmysel vo vyjednávaní s Ruskom?
TASR/AP

Ukrajinský ľud a jeho vodcovia chcú trvalý mier s Ruskom viac ako Západ a iní na celom svete. Prečo teda Kyjev nie je v popredí hľadania kompromisu s Moskvou? Pravdou je, že súčasná vojna Ruska proti Ukrajine sa nemôže až tak ľahko skončiť pri rokovacom stole. 

Zapadá to do dlhého historického vzoru ruského správania, ktoré znemožňuje stabilný mier – alebo si to aspoň väčšina Ukrajincov a ostatných Stredoeurópanov myslí. Povedal pre portál Politico analytik Štokholmského centra pre východoeurópske štúdiá Švédskeho inštitútu medzinárodných vzťahov Andreas Umland. 

Nie je to prvý útok na Ukrajincov

Súčasný útok nie je ani prvým útokom Moskvy na ukrajinský národ, ani jedinou pokračujúcou expanzívnou operáciou Kremľa. Lekcie z minulosti, ako aj z histórie a súčasnosti naučili Ukrajincov, že Moskve sa nedá dôverovať. A podľa ich skúseností, ak ruský štát existuje vo svojej súčasnej podobe, nebude sa púšťať do úprimných rokovaní, ani v dobrej viere nepodpíše mierovú dohodu.

Jednoducho povedané, imperiálne úsilie Ruska je príliš silné na to, aby umožnilo zmysluplnú a trvalú dohodu. V skutočnosti môže stáročný expanzívny impulz v strategickom výhľade Moskvy prežiť aj demokratickú transformáciu krajiny.

To je dôvod, prečo, na rozdiel od mnohých vonkajších pozorovateľov, väčšina ukrajinských a stredoeurópskych politikov, expertov a diplomatov vidí dnešnú rusko-ukrajinskú vojnu nielen ako výsledok posadnutosti ruského prezidenta Vladimira Putina. 

Namiesto toho to vnímajú ako najnovšiu inkarnáciu série konvenčných a hybridných vojenských výpadov, ktoré Rusko podniklo v priebehu storočí. Tí, ktorí predtým podliehali rôznym ruským impériám – moskovským, cárskym, sovietskym alebo postsovietskym – všetci zažili podobnú expanziu. A rozvíjajúca sa agresia krajiny je len jej najnovším prejavom. 

Obvinenia padali aj v minulosti

Vo februári 2022 boli mnohí pozorovatelia ohromení Putinovým tvrdením, že otvorená invázia Moskvy na Ukrajinu – s jej židovským prezidentom – bola odôvodnená ruskými "antifašistickými" obavami. Mnohí Stredoeurópania už poznali ruské obvinenie, že ich vodcovia, vlády a elity sú fašisti, už z minulosti.

Napríklad 30 rokov pred súčasnou eskaláciou na Ukrajine 14. ruská armáda vojensky zasiahla do vnútromoldavského konfliktu. Zosnulý generál Aleksandr Lebed ospravedlňoval nelegálne pôsobenie svojich jednotiek v cudzej krajine tvrdením podobným Putinovej lži, keď povedal, že nová vláda mladej Moldavskej republiky v Kišiňove sa správala horšie ako nemecké jednotky SS pred 50 rokmi. 

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok