Horiaca nákladná loď je opäť v pohybe. Záchranné tímy začali s jej odvlečením

ta3/čtk
30.7.2023 21:01

Niekoľko dní horiaca nákladná loď Fremantle Highway s elektromobilmi na palube sa dnes pri holandských brehoch dala do pohybu.

Horiaca nákladná loď je opäť v pohybe. Záchranné tímy začali s jej odvlečením
TASR/AP

Záchranné tímy začali riskantný manéver jej odťahu do miesta dočasného ukotvenia, informovala v nedeľu večer agentúra DPA s odvolaním sa na miestne úrady. Ešte v noci na nedeľu úrady hlásili, že kvôli nepriaznivému vetru a hustému dymu zatiaľ nie je možné loď odtiahnuť.

Potom, čo dym popoludní výrazne zoslabol, začal odťah plavidla do bezpečnejšieho kotviska. Experti ju premiestňujú od ostrova Terschelling východným smerom k ostrovu Schiermonnikoog. Ide o riskantný manéver, pretože loď má na palube 3800 automobilov a stále horí. V prípade jej rozlomenia alebo stroskotania hrozí znečistenie životného prostredia.

Nové miesto ukotvenia

Na odtiahnutí lode sa podľa holandského ministerstva infraštruktúry podieľajú spoločnosti Multraship a Smit Salvage. Dva vlečné člny ju dnes ťahali do miesta vzdialeného 16 kilometrov severne od ostrovov Schiermonnikoog a Ameland, uviedla agentúra AP.

Doteraz bola loď presne medzi dvoma veľmi frekventovanými vodnými cestami. Nové miesto ukotvenia má byť bezpečnejšie a tiež lepšie chránené pred vetrom.

Požiar na palube lode vypukol v utorok krátko pred polnocou. Príčiny jeho vzniku nie sú známe, podľa stanice NOS sa však uvažuje, že požiar vznikol v jednom z elektromobilov. Jeden člen posádky zomrel, ostatní sa podarilo evakuovať. Plavidlo mierilo z Nemecka cez Egypt do Singapuru.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok