Na politickom zhromaždení v Pakistane vybuchla bomba. Zomrelo najmenej 44 ľudí

ta3 TASR
30.7.2023 15:52

Pakistanské úrady zadržali troch podozrivých v súvislosti so smrtiacim bombovým útokom, ktorý si v nedeľu vyžiadal najmenej 46 obetí na životoch a veľké množstvo zranených. Informuje o tom agentúra DPA.

Na politickom zhromaždení v Pakistane vybuchla bomba. Zomrelo najmenej 44 ľudí
TASR/AP

Zranení aj mŕtvi

K výbuchu bomby došlo v nedeľu na politickom zhromaždení islamistickej strany v provincii Chajbar Paštúnchvá na severozápade Pakistanu. Na zhromaždení sa nachádzali stovky účastníkov. Zranenia utrpelo zhruba 150 ľudí, niektorí z nich sú vo vážnom stave. Zomrelo najmenej 46 ľudí.

Podľa prvých zistení pakistanskej polície je za explóziu zodpovedný samovražedný atentátnik, ktorému preskúmajú vzorky DNA. Bezprostredne nebolo jasné, akú spojitosť s útokom má trojica zadržaných.

Presné okolnosti pravdepodobného samovražedného útoku boli aj v pondelok nejasné, píše DPA. Pakistanský Taliban (Tehríke Tálibán Pákistán, TTP) - ktorý je v spore s vládou v Islamabade, ale dištancuje sa aj od hnutia Taliban vládnuceho v susednom Afganistane - akúkoľvek zodpovednosť za atentát odmietol.

Pakistanské tajné služby považujú za možné, že za útokom stojí džihádistická organizácia Islamský štát (IS).

Zjazd terčom útoku

Terčom útoku bola podľa islamistická strana Džamíat-e-ulemá islám, ktorá usporiadala zjazd v meste Chár v regióne Bádžaur pri hraniciach s Afganistanom. Na mieste sa nachádzalo viac ako 400 členov a priaznivcov strany. Zhromaždenie sa konalo v rámci predvolebnej kampane pred parlamentnými voľbami, ktoré by mali v Pakistane konať na jeseň.

Od návratu afganského Talibanu k moci v susednom Afganistane v roku 2021 došlo v Pakistane k prudkému nárastu počtu útokov. Provincia Chajbar Paštúnchvá sa považuje za baštu pakistanského Talibanu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok