Cyklón Bipardžoj úradoval na pobreží Indie a Pakistanu. Museli evakuovať viac ako 100-tisíc ľudí

ta3 čtk
15.6.2023 20:37

Silný vietor, prudký dážď a vysoké vlny postihli pobrežie indického štátu Gudžarát, kam dorazil cyklón Bipardžoj. Z ohrozených oblastí Indie a susedného Pakistanu bolo evakuovaných dohromady viac ako 180.000 ľudí. Podľa prvých informácií vietor vyvracal stromy a stĺpy elektrického vedenia vo vyľudnených mestách, informovala agentúra Reuters.

Cyklón Bipardžoj úradoval na pobreží Indie a Pakistanu. Museli evakuovať viac ako 100-tisíc ľudí
TASR/AP

Meteorológovia varovali pred dva až tri metre vysokými prílivovými vlnami v Arabskom mori, ktoré môžu zaplaviť nižšie položené oblasti oboch krajín. "Cyklón sa bude presúvať nad pevninu až do polnoci miestneho času," povedal novinárom Mrutjundžaj Mohapatra, generálny riaditeľ Indického meteorologického úradu. "Potom zoslabne a zníži sa rýchlosť vetra," dodal.

Meteorológovia odhadujú, že terajšia rýchlosť vetra 115 do 125 kilometrov za hodinu s nárazmi do 140 kilometrov za hodinu bude počas nasledujúcich troch až šiestich hodín klesať na 75 až 85 kilometrov za hodinu.

Úrady v štáte Gudžarát prerušili prevádzku prístavov, zakázali rybárom v regióne až do piatku vyplávať na more, zavreli školy a vyzvali občanov, aby nevychádzali na pláže. Ľudia musia počítať aj s obmedzeniami na železnici. Nemocnice v regióne sú v pohotovosti.

Živel nezastaví nič

Meteorológovia varovali, že v Gudžaráte bude živel ničiť úrodu, domy, ktoré nemajú pevné múry a strechy, a tiež cesty.

Pakistanská ministerka pre klímu Sherry Rehmánová uviedla, že dvadsaťmiliónovému Karáčí bezprostredné nebezpečenstvo nehrozí, kvôli očakávanému víchru a dažďu sú ale prijímané preventívne opatrenia. "Karáči neleží priamo v ceste oka cyklónu, určite ale pocíti prudký vietor a intenzívne zrážky. Pokračujeme v dobrovoľných evakuáciách," povedala.

Posledný ničivý cyklón, zvaný Tauktae, zasiahol oblasť v roku 2021. Vyžiadal si 174 obetí, pričom mnoho životov zachránila preventívne opatrenia, uviedla agentúra AP. Cyklón, ktorý zasiahol indický štát Gudžarát v roku 1998, usmrtil cez 1000 ľudí. Cyklón, ktorý postihol v roku 1965 pakistanskú provinciu Sindh, vrátane mesta Karáčí, si vyžiadal viac ako 10.000 obetí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok