Zachytil to, čo už nikdy nebude. Dokumentarista ponúka posledný pohľad na prírodu v okolí Kachovky

ta3
17.6.2023 13:13

Uznávaný ukrajinský dokumentarista Jakub Antipenko, ktorý sa ako odídenec ocitol na Spiši, bol posledným, ktorému sa svojimi objektívmi podarilo zachytiť prírodu v okolí Kachovskej priehrady. Dnes sú tamojšie prírodné rezervácie kompletne zničené. Ostrovy, ktoré pre svoju výnimočnosť skúmali vedci, už nejestvujú a vo svojej pôvodnej forme ani nikdy nebudú.

Jeho dokumentárny film zarezonoval na viacerých filmových festivaloch. "Nakrúcal som tam vo všekých ročných obdobiach. Film ukazuje prírodnú rozmanitosť tamojšieho vodného prostredia," uviedol Antipenko.

Zóna absolútnej ochrany

Zachytil veľmi vzácne miesta z vedeckého pohľadu. V biotopoch, ktoré vôbec neboli v kontakte s okolitým prírodným svetom. "Dejú sa tam vnútorné evolučné procesy odizolované od okolitého sveta. Je to zóna absolutnej ochrany a vstup do nej povoľuje len ministerstvo životného prostredia," vyvsvetlil.

Bohužiaľ, po zničení Kachovskej priehrady 6. júna, prostredie zaplavilo a už nie je izolované. "Doteraz izolované ostrovy, už nie sú izolované. Okolo nich je pustatina s nánosmi, v ktorých je vysoká koncentrácia chemických látok z metalurgických podnikov," dodal.

Exkluzívny rozhovor s dokumentaristom Jakubom Antipenkom pre ta3, si môžete pozrieť nižšie.

Témy: Antipenko Spiš
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok