Ak bude lacný plyn z Ruska, chcem ho, vyhlásil Danko. Gröhling sa obáva, že toto je posledné slobodné leto

ta3/Soňa Búranová, Richard Dírer
30.7.2023 12:29

Na Slovensku v posledných týždňoch rezonovalo viacero tém. Medvede, začínajúci sa politický boj aj Orbánove nemiestne výroky na adresu Slovenska. O aktuálnej situácii spolu v relácii V politike diskutovali Andrej Danko (SNS) a Branislav Gröhling (SASKA).

Boj o prezidentské kreslo

Danko by chcel, aby sa o post prezidenta usiloval opozičný kandidát. Ak sa SNS nedohodne so Smerom a Hlasom, chce poslať do boja vlastného kandidáta. Sú to však pre neho predčasné otázky. "Mám pred sebou jeden cieľ - dostať Slovenskú národnú stranu do parlamentu. Hrozí zdvihnutie hypoték, zdražovanie cien energií. Chceme, aby prišla normálna vláda, a nie amatéri Matovič, Sulík, Kollár," uviedol Danko.

Gröhling reagoval, že SASKA momentálne neuvažuje nad konkrétnym menom. Chce človeka, ktorý bude pokračovať v hodnotách, aké razí prezidentka Zuzana Čaputová. "Ak sa rozhodne pán Korčok, tak ho podporíme," oznámil podpredseda SASKY. Myslí si, že Korčok bude Slovensko kontinuálne smerovať na Západ.

Orbánove výroky

Okrem medveďov na Slovensku minulý týždeň rezonovali výroky maďarského premiéra Viktora Orbána. Danko sa v minulosti netajil tým, že Orbán je jeho vzor. "Také výroky nepatria do tohto obdobia. Nie všetko zo Západu je dobré, Západ na náš kašle, my ich nezaujímame. Vždy som hovoril, že chcem pre Slovensko to, čo je najlepšie. Orbán má svoj pohľad na dejiny. Nesúhlasím s tým, že Slovensko je odtrhnuté územie," vyhlásil. Pripomenul, že kedysi existovalo Uhorsko, nie veľké Maďarsko. "Maďari urobili veľa chýb. Nie je na mieste vracať sa do minulosti. Nesmieme opomínať obete maďarizácie. Verím, že takýto slovník sa nebude opakovať. Verím, že toto máme za sebou," dodal. 

Myslí si, že Orbán toho urobil pre Maďarov veľa. Danko vraj vždy hovoril, že je to pre neho motivácia, aby to isté mohol raz robiť pre Slovákov. "Je sa od neho čo poučiť," uviedol a narážal tým napríklad na zastropovanie cien. Maďari a Poliaci podľa neho robia šikovnú zahraničnú politiku a Slovensko stagnuje. "Aj od Gustáva Husáka sa je čo učiť. Takisto je to u Orbána, ale to neznamená, že je dnes pre mňa modlou," dodal.

Gröhling reagoval, že sa bude radšej učiť od politikov, ktorí sú na Západe, nie od Orbána či Putina ako Danko. "Toto vyjadrenie ani nie že nebolo nevhodné, ale ani nemalo prísť od pána Orbána. Takúto politiku, akú robí Orbán, chce robiť aj pán Danko a takúto politiku robil aj pán Fico. Je to taká politika diktatúry alebo korupcie alebo rozkrádania. Ak takúto politiku chcete niečím prekryť, tak vyťahujete takéto témy a útočíte na Európsku úniu, menšiny či na pani prezidentku," vysvetlil bývalý minister školstva. 

Hovorí, že je vtipné, že Danko tvrdí, že Rusko nie je agresor a Ukrajina by mala dať okupované územia Rusku. "Na druhej strane, ak toto povie Orbán, tak vystupujete akože za Slovensko a bijete sa do hrude," povedal na margo Dankových slov. Gröhling si myslí, že jediné, o čo lídrovi SNS ide, je rozkradnúť Slovensko a potom ho predať do Ruska.

"Každý, kto rozumie ekonomike, musí chodiť do Ruska. Potrebujeme lacný plyn a lacné jadrové palivo," reagoval Danko. Považuje za falošné to, že na neho každý ukazuje prstom, no nezabudol opomenúť, za tri roky vláda pre Slovensko neurobila nič. "SASKA neurobila pre žiadnu oblasť nič. Ukázali ste svoj amaterizmus," dodal.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok