VIDEO: Na Moskvu útočili drony. Letisko Vnukovo nakrátko stoplo lety

ta3 tasr čtk
30.7.2023 06:50

Ukrajinský dronový útok na ruskú metropolu Moskva si v noci na nedeľu vyžiadal jedného zraneného a viedol k dočasnému uzatvoreniu letiska Vnukovo. Informuje o tom agentúra AP.

Zameraná dronmi

Ruské ministerstvo obrany incident označilo za "pokus kyjevského režimu o teroristický útok" a potvrdilo útok troch dronov. Jeden z nich zostrelili systémy protivzdušnej obrany, dva ďalšie dopadli do obchodnej štvrte Moskvy.

Na fotografiách z miesta vidieť poškodenú fasádu jednej z kancelárskych budov. Primátor Moskvy Sergej Sobianin spresnil, že útok "značne" poškodil fasádu dvoch budov a zranil jedného člena strážnej služby, informovala ruská agentúra TASS s odvolaním sa na pohotovostné služby.

Vzdušný priestor uzatvorili

Pre útok bola pozastavená prevádzka na letisku Vnukovo na južnom predmestí Moskvy. Vzdušný priestor nad Moskvou a okolím dočasne uzatvorili pre civilné lietadlá. Miliónová ruská metropola bola už viackrát cieľom dronových útokov, podľa agentúry DPA sa však nedajú porovnať s masovými útokmi Moskvy na Ukrajine.

Rusko opakovane ostreľuje aj ukrajinskú metropolu Kyjev dronmi, raketami i riadenými strelami, ktorých dôsledkom sú stovky obetí a rozsiahle škody. V sobotu si ruské útoky v juhoukrajinskej Záporožskej oblasti vyžiadali najmenej dve obete.

Najmenej jeden civilista zahynul v sobotu večer po ruskom raketovom útoku na mesto Sumy na severovýchode Ukrajiny. Pri útoku na tamojšie vzdelávacie zariadenie bolo zranených najmenej päť ďalších osôb.

Vyjadrenie Zelenského

"Vojna sa postupne vracia na územie Ruska - do jeho symbolického centra a na vojenské základne. Je to nezvratný, prirodzený a absolútne spravodlivý proces," uviedol Zelenskyj počas návštevy západoukrajinského mesta Ivano-Frankivsk.

Dodal, že Ukrajina sa stáva silnejšou, no zároveň upozornil na to, že sa musí pripraviť na nové ruské útoky na energetickú infraštruktúru počas zimy. "Musíme si však byť vedomí, že tak ako vlani Rusi stále môžu túto zimu útočiť na náš energetický sektor a kriticky dôležité zariadenia," uviedol Zelenskyj. Dodal, že v Ivano-Frankivsku sa rokovalo o prípravách na "všetky možné scenáre".

Uplynulú zimu poškodili ruské raketové útoky takmer 40 percent ukrajinských energetických systémov. V dôsledku útokov nefungovalo v mnohých ukrajinských mestách osvetlenie a boli prerušované dodávky tepla. Podľa Kyjeva sa Rusko touto stratégiou snažilo priamo ublížiť civilistom, pripomína agentúra Reuters.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok