Panika v Rusku. Taganrog vraj zasiahli zvyšky rakety, Moskva hovorí o ukrajinskom terorizme

ta3 tasr
28.7.2023 16:12

Pätnásť ľudí utrpelo zranenia pri výbuchu v ruskom meste Taganrog, ležiacom na pobreží Azovského mora približne 50 kilometrov od hraníc s Ukrajinou. K explózii došlo na hlavnom námestí a zničená je obytná budova. Podľa ruských médií tam dopadli zvyšky rakety, informuje Sky News.

Viacero zranených

Francúzska agentúra píše, že výbuch nastal pri kaviarni. "Údajne tu vybuchla raketa. Na mieste sú záchranári. Nikto nezahynul. Je tu viacero zranených, ku ktorým boli vyslané sanitky," vyhlásil gubernátor Rostovskej oblasti Vasilij Golubev na sociálnej platforme Telegram.

Pri údajnom dopade zvyškov rakety v centre Taganrogu utrpelo podľa Golubeva zranenia 15 ľudí. Deviatich z nich previezli do nemocnice, ich zrazenia sú vraj stredne ťažké a ľahké.

Epicentrum výbuchu sa podľa neho nachádza v areáli múzea. Poškodená je vraj stena múzea, garáže aj priľahlé hospodárske budovy a tiež trojposchodová bytovka. 

Ďalší útok?

Golubev medzitým vyhlásil, že ďalšiu raketu zostrelili systémy protivzdušnej obrany v Azovskom okrese, taktiež v Rostovskej oblasti. Výbuch v ropnej rafinérii v ruskom meste Samara zrejme spôsobila bomba. Vyhlásil to zástupca samarského volebného obvodu v Rade federácie ruského Federálneho zhromaždenia Alexandr Chinštejn, informuje Sky News.

Pri incidente sa podľa vyhlásenia Chinštejna na platforme Telegram nikto nezranil a na zariadení nedošlo k vážnym škodám. Pravdepodobného organizátora údajne zadržala ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) v Orenburskej oblasti pri pokuse opustiť územie Ruska. Orenburská oblasť hraničí s Kazachstanom. 

Podozrivý je vraj zamestnancom rafinérie. Predtým prišiel do Ruska z Ukrajiny, tvrdí Chinštejn.

Rusko reaguje

Ruské ministerstvo obrany obvinilo v piatok Ukrajinu z "teroristického útoku" raketou zem-vzduch na ruské mesto Taganrog. Ruská armáda raketu údajne zostrelila, avšak jej zvyšky dopadli na mesto v Rostovskej oblasti, informuje ďalej Sky News. Rusko ďalej tvrdí, že Ukrajinci zaútočili na juhozápad krajiny upravenou protileteckou raketou S-200.

"Kyjevský režim vykonal teroristický útok na obytnú infraštruktúru mesta Taganrog protilietadlovou raketou systému S-200, pozmenenou na útočnú verziu," píše sa vo vyhlásení ruského ministerstva obrany, z ktorého cituje Sky News.

Rusko trvá na tom, že neútočí na civilné objekty, 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok