Vrch Hradisko odkryl ďalšie tajomstvo. Archeológovia tam objavili vzácnu sošku

ta3
29.7.2023 16:58

Vrch Hradisko pri podtatranskej obci Jánovce dovolil archeológom, aby sa oboznámili s ďalšími jeho tajomstvami. Celé toto novodobé dobrodružstvo sa začalo ešte v roku 2020 nálezom unikátnej drobnej sošky z keltských čias. Odvtedy nebolo archeologickej sezóny, ktorá by na Hradisku nepriniesla niečo vzácne.

Bol to spolupracovník profesionálnych archeológov, ktorý počas prehliadky okolia kopca Hradisko našiel niečo veľmi vzácne. Bronzová soška so zlatými očami sa dostala nielen do vysokoškolských učebníc, ale dnes už má svoje miesto aj v expozícii Múzea Spiša.

"Za rok 2021 sme boli ocenení ako top nález, ako akvizícia roka, ktorá je samozrejme vystavená. Ľudia sú možno sklamaní, že je to také malé. Ale má to svoju hĺbku," tvrdí riaditeľka Múzea Spiša Zuzana Krempaská.

Bádanie sa však v čase tohto nálezu ešte len začínalo. Archeológovia nevynechali žiadnu z nasledujúcich sezón.

Archeologička Múzea Spiša Mária Hudáková tvrdí: "Tých nálezov je naozaj množstvo a sú nádherné. Máme rôzne spony, máme množstvo mincí, máme remeselné nástroje a aj keramika je veľmi pekná."

"Narazili sme tu na výrazné stopy staršieho osídlenia, ktoré sú staré 5-tisíc rokov, čiže 3-tisíc pred našim letopočtom. Z toho hľadiska vieme povedať, že to osídlenie tu bolo intenzívne aj v tomto období, nielen v období, keď tu žili Kelti," informuje archeológ UKF Nitra Dominik Repka.

Počas terénnej časti výskumu pomáhajú vedcom študenti nitrianskej katedry archeológie. Hoci by mohli oddychovať kdesi pri mori alebo zarábať na letných brigádach, oni kopú v zemi.

Anastasia Jankovska, študentka archeológie: "Mám rada archeológiu. Študovať aj byť v teréne. Pretože to je pekná možnosť získať skúsenosť." "Archeológia ma veľmi baví. Jednoducho, je to niečo úžasné," hovorí Veronika Maťovičová, študentka archeológie.

"Sú pre nás veľkou pomocou. Bez nich by sa tento výskum nedal realizovať. Je naozaj veľmi náročný, treba chodiť do terénu každý deň, do kopca. Všetko priniesť, všetko náradie zase zniesť," tvrdí Hudáková.

Aktuálnu etapu terénnych prác archeológovia dokončili. Nálezy teraz budú skúmať v laboratóriách. Do Jánoviec sa však ešte vrátia, a to nie iba raz.

"Myslím, že niekoľko generácii, aj po nás, má čo v tejto lokalite skúmať," tvrdí Dominik Repka, archeológ UKF Nitra.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok