Púchovčania sa rozhodli spísať petíciu. Chcú ochrániť vzácneho živočícha

ta3
29.7.2023 13:17

Nová výstavba ohrozuje chránené živočíchy. Obyvatelia Púchova sa preto rozhodli spísať petíciu. V mestskej časti Vieska Bezdedov žijú totiž desiatky salamandier škvrnitých. Presťahovanie jedincov podľa ochranárov nepripadá do úvahy, pretože sú citlivé na zmeny ekosystému.

Ochrana biotopu

V mestskej časti Púchova – Vieske - Bezdedov sa odjakživa vyskytovali vzácne salamandry škvrnité. Vyhovuje im čisté, tienisté prostredie s potokmi a studničkami.

"Išli naši na roľu, a videli tam asi 50 kusov malých salamandier. Odmalička sme ich pozorovali v potoku," hovorí obyvateľ Púchova Miroslav Mazák. Investor plánuje na tomto mieste postaviť trinásť domov. Pričom do budúcna sa má výstavba rozšíriť.

Zákonom chránené živočíchy na jar migrujú z priľahlého lesa, cez lúky k vodným tokom. Púchovčania chcú prirodzený biotop ochrániť petíciou.

"Tým, že tu budú postavené chodníky, cesty a iné betónové plochy, tak by sa mohlo ohroziť a narušiť vlastne celkový ten prirodzený cyklus vývoja a migrácie salamandry škvrnitej", hovorí Juraj Kapuš, iniciátor petície, OZ Stromy zdravia. Z celkovej plochy 13-tisíc m2 chce investor zachovať takmer ¾ zelenej plochy. Vysadí nové stromy aj kríky.

Bude stavebné povolenie?

Spoločenská hodnota zákonom chránenej salamandry škvrnitej je tristo eur. No v susedných Čechách hrozí tomuto obojživelníkovi vyhynutie. "Salamandra môže mať počas toho jedného vrhu až 70 mláďat. Pokiaľ sme rátali, že 69 salamandier má po 50 mláďat, tak to predstavuje sumu tak jeden milión eur," hovorí Kapuš.

Okrem toho sa v mieste vyskytujú žaby, užovky a množstvo vtáctva. Aktivisti poslali pripomienky na Mestský aj Okresný úrad v Púchove. "Oboznamujeme sa momentálne s požiadavkami obyvateľov. Samozrejme, keď mesto vie o tom, že vzniká takáto iniciatíva vždy sa to snažíme zohľadňovať aj v rámci územného konania," tvrdí Iveta Brindzová, prednostka Mestského úradu v Púchove.

"Okresný úrad v Púchove požiadal o vypracovanie zoologického prieskumu, zameraného na výskyt chránených druhov," tvrdí Beňadik Machciník, riaditeľ CHKO Strážovské vrchy.

Po preskúmaní lokality ochranármi určia úrady podmienky na vydanie stavebného povolenia.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok