Ukrajinci získali významnú korisť. Proti Rusom používajú rakety zo Severnej Kórey

ta3 čtk
29.7.2023 11:54

Ukrajinskí vojaci boli videní, ako proti ruským silám používajú severokórejské rakety, ktoré boli podľa nich pred dodaním na Ukrajinu zabavené "spriatelenou" krajinou. Informoval o tom denník Financial Times, podľa ktorého ale ukrajinské ministerstvo naznačilo, že zbrane boli ukoristené od Rusov.

Nespoľahlivá munícia

Spojené štáty predtým obvinili Severnú Kóreu z dodávok zbraní Rusku, ale dôkazy neponúkli, a Pchjongjang aj Moskva to popreli. Severokórejské zbrane doteraz neboli na ukrajinských bojiskách príliš často pozorované. Redaktori FT teraz videli severokórejské zbrane pri ukrajinských jednotkách obsluhujúcich raketové systémy Grad zo sovietskej éry blízko zničeného východného mesta Bachmut.

Ukrajinský veliteľ delostrelectva, ktorý sa predstavil ako Ruslan, uviedol, že severokórejskú muníciu si jeho vojaci neobľúbili kvôli jej relatívne vysokej kazivosti, pretože je známe, že mnohé strely vystrelia zle alebo nevybuchnú. Väčšina z nich bola podľa označenia vyrobená v 80. a 90. rokoch.

Jeden z príslušníkov ukrajinskej jednotky novinárov varoval, aby sa pri odpaľovaní severokórejskej munície posádkou nepribližovali príliš blízko k raketometu, pretože "je veľmi nespoľahlivá a niekedy robí šialené veci".

Úspešné ukrajinské operácie

Ukrajinské ministerstvo obrany naznačilo, že rakety boli prevzaté od ruských síl. "Ukoristili sme ich tanky, ukoristili sme ich vybavenie a je veľmi pravdepodobné, že aj toto je výsledok úspešnej vojenskej operácie ukrajinskej armády," povedal poradca ukrajinského ministra obrany Jurij Sak. "Rusko nakupuje rôzne druhy munície vo všetkých možných tyraniách, vrátane Severnej Kórey a Iránu," dodal.

Ruský minister obrany Sergej Šojgu tento týždeň navštívil Pchjongjang pri príležitosti 70. výročia konca kórejskej vojny. Bola to prvá návšteva najvyššieho predstaviteľa ruskej obrany od rozpadu Sovietskeho zväzu v roku 1991.

Počas návštevy bol Šojgu vyfotografovaný, ako si na vojenskej výstave v Pchjongjangu prezerá s vodcom Kim Čong-unom zakázané severokórejské balistické rakety. To signalizuje prehĺbenie väzieb medzi oboma krajinami v čase, keď každá z nich čelí Spojeným štátom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok