Začína sa hlavná fáza ukrajinskej protiofenzívy. Na ktoré miesta sa zameria?

ta3 ČTK
27.7.2023 09:57

Na Ukrajine začal hlavný úder ukrajinskej protiofenzívy, pri ktorom sa Ukrajinci pokúsia prelomiť pomyselný pozemný most spájajúci polostrov Krym s ďalšími Ruskom okupovanými územiami na juhu Ukrajiny. S odvolaním sa na dvoch nemenovaných predstaviteľov Pentagónu to uviedol denník The New York Times.

Ukrajinci sa podľa jeho informácií pokúsia postúpiť cez ruské mínové polia a ďalšie obranné prvky k mestu Tokmak na juhu Ukrajiny. V prípade úspechu budú pokračovať na Melitopol. 

Dôležitý bude Krym

Cieľom je buď prelomiť spojnicu okupovaných území na juhu s Krymom, alebo sa aspoň k polostrovu dostať na dostrel delostrelectva. Operácia by v prípade, že sa bude pre ukrajinské sily dobre vyvíjať, mohla trvať dva alebo tri týždne. Za jej účelom sa do oblasti presúvajú tisíce vojakov, z ktorých mnohí boli vycvičení na Západe a až doteraz boli v rezerve.

Ruské ministerstvo obrany v stredu uviedlo, že ukrajinské jednotky obnovili útočné operácie pri meste Orichiv v Záporožskej oblasti na juhu Ukrajiny. Ministerstvo oznámilo, že ukrajinský útok bol podniknutý silami troch práporov posilnených o tanky. 

Podľa zhodnotenia agentúry AFP by v tejto fáze bojov teda išlo o vzácne rozsiahlu operáciu s nasadením niekoľkých stoviek vojakov. Ukrajinské velenie sa v stredu o útoku nezmienilo. Moskva tvrdí, že ho ruské sily odrazili, čo nemožno overiť z nezávislých zdrojov. Orichiv leží asi 40 kilometrov od Tokmaku.

Ukrajinci pripustili pomalší postup

V médiách v uplynulých dvoch mesiacoch často zaznievalo, že ukrajinská protiofenzíva postupuje pomalšie, než sa očakávalo. Relatívne pomalý postup pripustili aj sami ukrajinskí predstavitelia. Ukrajinských vojakov brzdia rozsiahle mínové polia vytvorené Rusmi a tiež ruská delostrelecká paľba a vzdušné útoky.

Zatiaľ čo ruské sily sú pozdĺž takmer celého, asi 1000 kilometrov dlhého bojového frontu, v defenzíve, na zhruba 100-kilometrovom úseku na severovýchode krajiny sa im darí podnikať útočné operácie, uviedol v inom článku zverejnenom v stredu americký denník. Odvolal sa pritom na ukrajinských vojakov, podľa ktorých sa jedná o oblasť okolo miest Kupjansk, Svatove a Kreminna.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok