Prevrat v Nigeri šokoval Západ, krajina je dôležitá nielen pre EÚ. USA tam majú základňu

ta3/Samuel Drozda, EUobserver
28.7.2023 13:16

Nečakané zvrhnutie hlavného spojenca Európskej únie na južnom okraji Sahary, Nigeru, narušilo radosť Západu zo zlyhania rusko-afrického samitu. Informoval o tom web EUobserver.

Prevrat v Nigeri šokoval Západ, krajina je dôležitá nielen pre EÚ. USA tam majú základňu
TASR/AP

Prekvapenie alebo cudzí aktéri?

Európu prekvapila správa o vojenskom puči v Nigeri, po ktorom bol zosadený prezident Mohamed Bazoum, píše EUobserver. Prevrat sa stal krátko po tom, ako šéf diplomacie EÚ Josep Borrell navštívil hlavné mesto Nigeru Niamey, kde vyzdvihol Bazoumove prodemokratické reformy. "Vysoký predstaviteľ EÚ (Borrell - pozn. red.) bol minulý týždeň na misii v Nigeri, kde všetko išlo podľa plánu," povedala jeho hovorkyňa s odkazom na vojenskú výcvikovú misiu EÚ.

Na otázku, či boli do puču zapojení cudzí aktéri, hovorkyňa dodala, že "momentálne vyhodnocujeme situáciu... (veci tam sú) stále príliš nestále". Únia, Francúzsko, Spojené Kráľovstvo a Spojené štáty americké prevrat odsúdili a naliehali na armádu, aby Bazouma oslobodila.

Niger je pre Západ dôležitý

Ak prevrat uspeje, bude to predstavovať veľkú prekážku pre Západ, ktorý sa snaží v regióne zachovať politický i vojenský vplyv. Podľa Alexa Vinesa, experta na africké vzťahy, sú strategické implikácie prevratu seriózne. “Nielen pre Francúzsko a EÚ, ale aj pre USA, ktoré majú v krajine základňu na dróny,“ povedal.

Prevrat v Nigeri bol šokom uprostred napätej geopolitickej situácie v Afrike medzi Západom a Ruskom. Niger hraničí s Líbyou a Mali, kam žoldnierska skupina vagnerovcov umiestnila najviac zo svojich vojakov. Krajina hraničí aj s Burkinou Faso, kde sa žoldnieri snažia vybudovať svoj vplyv. Puč sa stal v ten istý deň, keď ruský prezident Vladimir Putin usporiadal v Petrohrade summit so 17 africkými lídrami.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok