Ponuka, ktorá sa neodmieta? Putin niekoľkým africkým krajinám sľúbil, že im zadarmo dodá obilie

ta3 tasr
27.7.2023 15:00

Ruský prezident Vladimir Putin ponúkol vo štvrtok šiestim africkým krajinám obilie zadarmo. K tomuto kroku pristúpil krátko po tom, ako Rusko odstúpilo od čiernomorskej obilnej dohody. Informuje agentúra AFP.

Ponuka, ktorá sa neodmieta? Putin niekoľkým africkým krajinám sľúbil, že im zadarmo dodá obilie
TASR/AP

Pokrytecký Západ alebo ruská manipulácia?

V príhovore na začiatku Rusko-afrického summitu Putin uviedol, že Rusko tento rok očakáva rekordnú úrodu obilia a je pripravené nahradiť Ukrajinu v jeho vývoze do Afriky. "V nasledujúcich štyroch až piatich mesiacoch budeme schopní zaistiť bezplatné dodávky 25.000 až 50.000 ton obilia pre Burkinu Faso, Zimbabwe, Mali, Somálsko, Stredoafrickú republiku a Eritreu," uviedol šéf Kremľa. Poukázal tiež na "kritickú úlohu" svojej krajiny v celosvetovej potravinovej bezpečnosti.

Západné sankcie podľa Putina bránia Rusku dodávať chudobných krajinám aj bezplatné hnojivá. "Vynára sa paradox. Na jednej strane západné krajiny bránia vývozu nášho obilia a hnojív a na druhej strane nás pokrytecky obviňujú zo súčasnej krízy na svetovom trhu s potravinami," uviedol Putin.

Vplyv Moskvy v Afrike

Dvojdenný Rusko-africký summit je súčasťou snáh Ruska o presadenie svojho vplyvu a podnikateľských záujmov v Afrike. Moskva si tam zachováva podporu aj napriek medzinárodnej izolácii pre vojnu na Ukrajine. Očakáva sa, že na summite bude uzatvorených viacero dohôd. Prvý Rusko-africký summit sa uskutočnil v roku 2019. Podľa Ruska je na summite zastúpených 49 z 54 afrických krajín, pričom 17 z nich reprezentujú hlavy štátov a štyri reprezentujú predsedovia vlády. Je to menej ako polovica lídrov na summite v roku 2019, píše Reuters.

Čiernomorská obilná dohoda, ktorú podpísalo Rusko a Ukrajina vlani v júli pod patronátom Turecka a OSN, umožnila  vývoz takmer 33 miliónov ton obilia cez Čierne more aj napriek vojenským operáciám v oblasti. Rusko však 17. júla odmietlo dohodu opätovne predlžiť. Podľa humanitárnych skupín to pocítia v mnohých častiach Afriky, ktorá je vo veľkej miere závislá od obilia z Ruska a Ukrajiny. Mnoho Afričanov pritom už teraz ohrozuje hlad.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok