V Rusku pre pád rubľa zúri vysoká inflácia, tvrdí ekonóm. Nie je podľa neho na hlásenej úrovni

ta3/Samuel Drozda, Business Insider
25.7.2023 16:00

Inflácia v Rusku prudko stúpa kvôli poklesu výmenného kurzu rubľa, tvrdí ekonóm Steve Hanke. Odhadol, že aktuálna ročná inflácia sa v krajine pohybuje okolo 60 percent, čo by bolo až 17-krát viac ako tvrdia oficiálne čísla. Informoval o tom web Business Insider.

V Rusku pre pád rubľa zúri vysoká inflácia, tvrdí ekonóm. Nie je podľa neho na hlásenej úrovni
TASR/AP

Ekonóm tvrdí, že je vyššia

Rusko sa môže pre vojnu na Ukrajine zmietať v neohlásenej inflačnej kríze, odhaduje Hanke, píše Business Insider. Ekonóm vykalkuloval, že ročná miera rastu spotrebiteľských cien v Rusku sa pohybuje v okolí 60 percent, čo je o mnoho viac ako 3.6 percent, ktoré uviedla Banka Ruskej federácie.

"Podľa Centrálnej Banky Ruskej federácie očakávania ruskej inflácie v júli stúpli na 11.1 percenta. Dnes som nameral infláciu na úrovni 60 percent ročne, čo je viac ako päť násobok údajov z banky. Očakávania sa dokonca zdajú byť príliš optimistické," napísal ekonóm na Twitteri.

"Rubeľ je vo voľnom páde, čo poháňa vysokú infláciu v Rusku. Trinásteho júla som infláciu v Rusku nameral na úrovni 50 percent ročne," napísal Hanke koncom minulého týždňa.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok