Rozoznáte ich bez prekrojenia: Čo môžete očakávať od žltých melónov podľa ich názvu?

TA3/zm
9.8.2023 16:00

Klasický červený melón so zelenou šupkou vás môže prekvapiť akurát tým, či je dostatočne sladký a vodnatý. Ale v princípe viete, čo máte po prekrojení očakávať. V prípade žltých melónov môže po rozrezaní nastať prekvapenie. Ale len dovtedy, kým sa nezorientujete v ich názvoch.

Rozoznáte ich bez prekrojenia: Čo môžete očakávať od žltých melónov podľa ich názvu?
Freepik

Niekedy je žltý melón vo vnútri zelený, inokedy oranžový. Rozdiel nie je samozrejme len vo farbe dužiny, ale aj v jej chuti. Vyberte si to, čo skutočne chcete a naučte sa základné názvy týchto melónov.

Galia

Melón Galia patrí medzi najobľúbenejšie žlté druhy. Pomýliť si ho môžete s Cantaloupe, pretože vonkajšia šupka je takmer na nerozoznanie. V prípade Galie však očakávajte zelenkastú vodnatú dužinu, ktorá chuťovo pripomína trochu nektárinky.

Galia Freepik

Honeydew

Ako názov napovedá, tento melón chutí ako med, no rozoznať môžete aj citrónové podtóny takmer bielej dužiny. Aj na oko je trochu iný než ostatné, šupka je sýto žltá. Okrem zjedenia len tak na posedenie je výborný aj v kombinácii s inými surovinami, napríklad ako predjedlo s prosciuttom alebo súčasť šalátov.

Honeydew Freepik

Cantaloupe

Tento druh melónu sa dá rozoznať aj bez prekrojenia. Jednak je vzrastom o niečo menší ako ostatné podobne vyzerajúce kúsky, ale aj na šupke zbadáte očividné vzorovanie, ktoré ho od ostatných žltých melónov odlišuje. Aromatická dužina oranžovej farby pripomína chuťovo ananás.

Cantaloupe Freepik

Charentais

Chuťovo je tento melón podobný ako Cantaloupe, ale na bledej šupe nájdete výrazné zelené pruhy, čo vám pomôže rozoznať ho už na pohľad bez prekrojenia. Tak ako väčšina žltých melónov, aj tento sa hodí do šalátov alebo k šunkám, no Charentais je výborný aj na prípravu dezertov. Dužina je, samozrejme, oranžová a mimoriadne sladká, pripomínajúca marhule.

Témy: jedlo melón
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok