Kim Čong-un sa stretol s ruským ministrom obrany, zhovárali sa o otázkach bezpečnosti

ta3 TASR
27.7.2023 07:19

Ruský minister obrany Sergej Šojgu sa v severokórejskej metropole Pchjongjang stretol s tamojším vodcom Kim Čong-unom. Zhovárali sa o otázkach regionálnej, národnej i medzinárodnej obrany a bezpečnosti.

Kim Čong-un sa stretol s ruským ministrom obrany, zhovárali sa o otázkach bezpečnosti
TASR/AP

Stalo sa tak krátko pred oslavami 70. výročia podpísania prímeria, ktoré ukončilo kórejskú vojnu. Vo štvrtok to uviedli severokórejské štátne médiá. Informovala agentúra Reuters.

Odovzdal mu list podpísaný Putinom

Šojgu Kim Čong-unovi v rámci rozhovoru odovzdal aj list podpísaný ruským prezidentom Vladimirom Putinom, uviedla miestna štátna tlačová agentúra KCNA. Rusko totiž patrí k málu krajín, ktoré s KĽDR i naďalej udržiavajú priateľské vzťahy.

KCNA dodala, že toto stretnutie bolo "mimoriadne významné najmä z hľadiska ďalšieho rozvoja strategických vzťahov medzi Ruskom a KĽDR v súlade s požiadavkami nového storočia".

Pozreli si najnovší arzenál

Stretnutie Šojgua a Kim Čong-una sa uskutočnilo tesne pred oslavami 70. výročia ukončenia kórejskej vojny, ktoré pripadá na 27. júla. Severokórejský vodca tiež vzal ruského ministra obrany na prehliadku najnovšieho zbrojného arzenálu KĽDR a informoval ho aj o plánoch na rozšírenie vojenských kapacít Severnej Kórey.

Šéf ruského rezortu obrany sa tak zároveň stal prvým oficiálnym zahraničným hosťom Kim Čong-una od začiatku pandémie koronavírusu. Pri príležitosti osláv ukončenia vojny do Pchjongjangu pricestovala aj čínska delegácia.

Agentúra AP upozornila, že súčasťou osláv v KĽDR by mala byť aj vojenská prehliadka v hlavnom meste. Štátne médiá však konanie takejto udalosti nepotvrdili.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok