Ako vznikajú lesné požiare a prečo sa tak rýchlo širia? Môže za to aj klimatická kríza

ta3/BBC, Alžbeta Múcsková
25.7.2023 16:55

Spojené kráľovstvo, Grécko, Španielsko, Francúzsko a USA - to sú len niektoré z miest na celom svete, ktoré v posledných dňoch a týždňoch bojujú s lesnými požiarmi. Ako tieto požiare vznikli a čo robia hasiči počas toho, ako s nimi bojujú?

Ako vznikajú lesné požiare a prečo sa tak rýchlo širia? Môže za to aj klimatická kríza
TASR/AP

Hasiči zápasia s plameňmi, ktoré si môžu vyžiadať životy a ničiť domy. Tisícky ľudí sa snažia evakuovať a dostať sa do bezpečia.

V priebehu rokov vznikajú požiare častejšie a sú rozšírenejšie a intenzívnejšie. V roku 2022 zaznamenali niektoré krajiny najvyššie teploty za posledné desaťročia. Odborníci sa teda domnievajú, že vznik požiarov je spôsobený dlhodobým vplyvom klimatických zmien, píše BBC.

Ako vznikajú požiare?

Oheň potrebuje tri veci: palivo, kyslík a teplo. Keď sa hasiči snažia uhasiť požiar, hovoria o požiarnom trojuholníku. Počas horúceho letného dňa, keď vrcholia podmienky sucha, môže niečo tak malé ako iskra z kolesa vlaku naštartovať obrovský požiar. Niekedy sa však požiare vyskytujú aj prirodzene, keď ich rozpáli teplo zo slnka alebo úder blesku.

Väčšina požiarov je však spôsobená ľudskou neopatrnosťou. Na vine môžu byť podpaľačstvo, táboráky, odhadzovanie zapálených cigariet, nesprávne spaľovanie trosiek a hranie sa so zápalkami či ohňostrojmi.

Prečo sa môžu tak rýchlo šíriť?

Po vypuknutí sa požiar môže rozšíri vplyvom vetra, na svahu alebo prostredníctvom paliva. "Svah, ktorý stúpa s 10-percentným sklonom, zdvojnásobí rýchlosť požiaru. Ak je jeho sklon 20-percentný, rchlosť požiaru sa zvýši štvornásobne," povedal pre BBC Rob Gazzard, technický poradca Lesnej komisie Newsbeat. "Je to preto, že oheň predhrieva palivo nad sebou. Ak teda požiar stúpa po kopci, pôjde veľmi rýchlo."

Pod palivom rozumieme všetko od stromov, krovín a suchých trávnatých polí až po domy. Čím viac paliva má oheň v ceste, tým prudšie bude horieť. Navyše, ak je naozaj sucho, oheň je omnoho ťažšie kontrolovať. 

Veľký vplyv na šírenie požiaru má aj počasie. Čím sú vyššie teploty, tým je väčšia šanca, že vypukne požiar. Vysoké teploty taktiež vysušujú spomínané palivo, ktoré sa tým o to ľahšie zapáli.

Ako uhasiť oheň?

V prvom rade treba odstrániť palivo. Počasie totiž neovplyvníme. Odborníci na požiare používajú nástroje na predpovedanie požiaru, ktoré sledujú rýchlosť vetra, sklon a smer požiaru a jeho palivo. Pomocou týchto informácií vedia zistiť, ako požiar uhasiť.

"Požiarom predbiehate hodiny alebo dni. Pomocou buldozérov, kombajnov, ručných nástrojov  odstraňujete všetko, čo ho môže poháňať," uviedol Rob. "Potom vytvoríte palivovú prestávku (v podstate veľkú priekopu, pozn.red.) okolo celého ohňa. Následne môžete vyhrať a efektívne potlačiť požiar."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok