Za súčasné horúčavy môže ľudská činnosť, bez klimatickej zmeny by boli takmer nemožné

ta3 ČTK
25.7.2023 09:22

Súčasné horúčavy v Európe a Spojených štátoch by boli takmer nemožné bez klimatickej zmeny. Uviedli to v utorok podľa agentúry AFP vedci z medzinárodného klimatologického a meteorologického združenia World Weather Attribution.

Za súčasné horúčavy môže ľudská činnosť, bez klimatickej zmeny by boli takmer nemožné
TASR/AP

Viac ako 50 stupňov v Údolí smrti v USA, historický rekord 45,3 stupňa v Katalánsku, viac ako 43 stupňov po 24 dní v americkom Phoenixe: Také horúčavy v Európe a USA by boli "takmer nemožné" bez klimatickej zmeny, tvrdí WWA. 

Vedecké združenie, ktoré skúma súvislosť medzi extrémnym počasím a narušením klímy, sa tiež domnieva, že klimatická zmena urobila najmenej päťdesiatkrát pravdepodobnejšiu terajšiu vlnu horúčav v Číne.

Za všetko môže ľudská činnosť

Klimatická zmena, ktorú spôsobili emisie skleníkových plynov pochádzajúce z ľudskej činnosti, "urobila horúčavy teplejšími, dlhšími a častejšími", tvrdí WWA. "Posledné vlny horúčav už nie sú výnimočnými udalosťami" a tie, ktoré nastanú, "budú ešte intenzívnejšie a ešte bežnejšie, pokiaľ sa emisie rýchlo neznížia", varujú experti.

Akokoľvek prirodzené javy ako anticyklóny alebo El Niňo môžu prispieť k spusteniu týchto horúčav, "otepľovanie planéty spaľovaním fosílnych palív je hlavným dôvodom, prečo sú také vážne", dodáva WWA.

Aby dospeli k týmto záverom, opreli sa autori štúdie - sedem vedcov z Holandska, Británie a USA - o historické meteorologické údaje a klimatické modely umožňujúce porovnať dnešnú klímu s globálnym oteplením o 1,2 stupňa s tým, čo bolo predtým. Vedci sa naposledy zaoberali najmä obdobiami, kedy boli horúčavy "najnebezpečnejšie", čo bolo od 12. do 18. júla v južnej Európe, od 1. do 18. júla na západe Spojených štátov, v Texase a v severnom Mexiku a od 5. do 18. júla v strednej a východnej Číne.

Globálne otepľovanie zhoršuje intenzitu teplôt

Vedci z WWA uviedli, že globálne otepľovanie zhoršuje intenzitu teplôt tak, že vlny horúčav sú teraz v Európe o 2,5 stupňa Celzia teplejšie, v Severnej Amerike o dva stupne a v Číne o jeden stupeň. 

"V minulosti by takéto udalosti boli odlišné. Ale v dnešnej klíme sa môžu opakovať približne každých 15 rokov v Severnej Amerike, každých desať rokov v južnej Európe a každých päť rokov v Číne," povedala k vlnám horúčav AFP Mariam Zachariahová z londýnskej univerzity Imperial College, ktorá sa na štúdii podieľala.

Tieto vlny horúčav budú ešte častejšie a budú sa objavovať každé dva roky až päť rokov, pokiaľ globálne oteplenie dosiahne dva stupne. To by mohlo nastať približne za 30 rokov, ak všetky signatárske krajiny klimatickej parížskej dohody plne nedodržia svoje súčasné záväzky na rýchle zníženie emisií, upozornila vedkyňa.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok