Ďalšia kontroverzia zo strany Ruska. Lode, ktoré plávajú do čiernomorských prístavov, bude považovať za dopravcov zbraní

ta3 čtk
19.7.2023 17:39

Všetky lode plávajúce do ukrajinských čiernomorských prístavov bude Rusko od štvrtka 20. júla považovať za potenciálnych dopravcov vojenského nákladu. Podľa agentúry TASS to uviedlo ruské ministerstvo obrany s tým, že niektoré časti Čierneho mora boli vyhlásené za "dočasne nebezpečné" pre plavbu.

Ďalšia kontroverzia zo strany Ruska. Lode, ktoré plávajú do čiernomorských prístavov, bude považovať za dopravcov zbraní
TASR/AP

Moskva v pondelok 17. júla uviedla, že pozastavuje svoju účasť na čiernomorských obilných dohodách, ktoré Ukrajine od minulého leta napriek vojne umožňovali vyvážať poľnohospodárske produkty.

"V súvislosti s ukončením čiernomorskej iniciatívy a zredukovaním námorného humanitárneho koridoru budú od 00:00 hodín moskovského času dňa 20. júla (dnešných 23:00 SELČ) všetky lode na ceste do ukrajinských prístavov v Čiernom mori považované za potenciálnych prepravcov nákladov vojenského zamerania," uviedol ruský rezort obrany.

Krajiny, pod ktorých vlajkou také plavidlá poplávajú, bude Rusko podľa ministerstva považovať za zapojené do konfliktu na strane Kyjeva, píše TASS. Moskva tiež vyhlásila "niekoľko miest v severozápadnej a juhovýchodnej časti medzinárodných vôd Čierneho mora za dočasne nebezpečné pre plavbu".

Ukrajina sa bráni ruskej vojenskej agresii od vlaňajšieho februára. Súčasťou dojednaní ohľadom prepravy poľnohospodárskych produktov z Ukrajiny sprostredkovaného Tureckom a OSN bola okrem iného aj ochrana nákladných lodí plávajúcich a vyplávajúcich z troch ukrajinských prístavov - Odesy, Čornomorsku a Južného.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v reakcii na pondelkové oznámenie Moskvy uviedol, že je potrebné urobiť všetko pre to, aby čiernomorský koridor pre export obilia mohol byť naďalej využívaný, a to aj bez Ruska. 

Jeho krajina medzitým už druhú noc v rade čelila masívnym ruským vzdušným útokom, ktoré sa podľa ukrajinského letectva zamerali na Odesskú oblasť na juhu Ukrajiny a zasiahnutý bol aj prístav v Odese. Podľa Zelenského Rusi údery úmyselne zamerali na zariadenia na vývoz ukrajinského obilia.

Šéf kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak uviedol, že útokom na Odesu chce Rusko pôsobiť problémy v krajinách globálneho juhu. Tie sú často od dovozu ukrajinského obilia závislé.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok