Sladkosti z cukety: Táto sezónna zelenina sa dá premeniť na hotové delikatesy

TA3/zm
4.8.2023 16:00

Nápadov, čo navariť z cukety je mnoho. Ale skúsili ste ju využiť aj pri príprave sladkých pokrmov?

Sladkosti z cukety: Táto sezónna zelenina sa dá premeniť na hotové delikatesy
Freepik

Cuketa nemá tak výraznú chuť, čo je v tomto prípade výhoda. Keď ju spojíte s inými sladkými ingredienciami, môže z nej byť zaujímavá delikatesa.

Zaváraná cuketa

Prvá možnosť je nadčasová, pretože ak zavaríte cuketu, môžete si ju užívať celoročne, nielen keď je jej sezóna. Cuketa sa dá zavariť ako kompót a svojou sladkou chuťou vás príjemne prekvapí. Pripraviť si nemusíte len jeden druh, pokojne zeleninu pomixujte aj s ovocím, napríklad takým ananásom alebo jablkami, čo je k cukete veľmi chutná kombinácia.

Olúpanú cuketu nakrájajte na kocky a posypte asi 200 g kryštálového cukru, zalejte pollitrom vody a pridajte lyžičku kyseliny citrónovej. Budúci kompót nechajte niekoľko hodín odležať, pokojne aj celú noc. Na druhý deň alebo o pár hodín neskôr naložte cuketu spolu s nálevom do zaváraninových pohárov a sterilizujete od bodu varu ešte 10 minút.

Cuketový perník

Ak obľubujete koláče, môžete ich pripraviť veru aj z cukety. Použite dva krnčeky olúpanej a nastrúhanej cukety, hrnček oleja a cukru, pol hrnčeka mlieka a dva múky. Doplňte tromi vajíčkami, kypriacim práškom a lyžicou kakaa a po vymiesení pečte 40 minút pri teplote 180 °C. Samozrejme, na takýto koláč sa hodí aj poleva. Tú môžete pripraviť na viacero spôsobov, napríklad citrónovú alebo kávovú.

Bábovka z cukety

Rovnako jednoduchý recept je aj na bábovku z cukety. Vďaka tejto zelenine bude vláčna a verte, že sa zje na posedenie. Na dve stredne veľké cukety potrebujete tri hrnčeky múky, tri vajíčka, hrnček cukru a oleja, k tomu za lyžičku soli a prášku do pečiva, prípadne škorice. Táto bábovka sa pečie dlhšie, až hodinu, ale stojí to za to.

Témy: jedlo cuketa
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok