Rusi zamínovali Záporožskú elektráreň, výbušné zariadenia objavili inšpektori MAAE

ta3 ČTK
25.7.2023 07:04

Inšpektori Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) v areáli ukrajinskej Záporožskej jadrovej elektrárne, ktorú ovládajú ruské sily, našli v nedeľu protipechotné míny. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na pondelkové vyhlásenie šéfa MAAE Rafaela Grossiho.

Proruské úrafy pozastavili prevádzku Záporožskej jadrovej elektrárne. Obávajú sa provokácií Ukrajiny
TASR/AP

Ukrajinská štátna jadrová spoločnosť Enerhoatom kritizovala ako nebezpečnú takzvanú horúcu odstávku jedného z blokov elektrárne, o ktorej v utorok ráno informovala ruská správa elektrárne.

Míny našli aj pri predchádzajúcich kontrolách

Míny experti z MAAE objavili v pásme medzi dvojicou bariér okolo areálu. "Prítomnosť takýchto výbušnín v areáli je v rozpore s bezpečnostnými štandardmi MAAE a s pokynmi pre jadrovú bezpečnosť a vytvára ďalší psychologický tlak na zamestnancov elektrárne," uviedol Grossi, podľa ktorého sa míny v areáli našli už pri predchádzajúcich kontrolách. Ich prípadný výbuch by podľa MAAE nemal mať vplyv na jadrovú bezpečnosť a bezpečnostné systémy.

Ruská okupačná správa v utorok na sociálnej sieti Telegram informovala, že previedla štvrtý blok do režimu "horúcej odstávky". Doteraz bol v tomto režime piaty blok, ktorý okupačná správa novo previedla do režimu "studenej odstávky", v ktorom sú podľa správy MAAE aj všetky zostávajúce bloky zariadenia okrem štvrtého bloku. Žiadny z blokov elektrinu nevyrába, pripomenula agentúra Reuters.

Takzvaná studená odstávka podľa Reuters znamená, že teplota reaktora zostáva pod bodom varu a že v chode sú elektrické čerpadlá, ktoré poháňajú vodu v aktívnej zóne reaktora a ochladzujú palivo a zabraňujú roztaveniu tejto zóny reaktora. Pri takzvanej horúcej odstávke sú podľa agentúry TASS reaktory zahriate na určitú teplotu a produkujú tepelnú energiu.

Moskva chce elektráreň pripojiť k vlastnej sieti

Moskva tvrdí, že elektráreň plánuje pripojiť k ruskej elektrickej sieti, zatiaľ čo Ukrajina plánuje jadrové zariadenie rovnako ako všetky ďalšie miesta na Ukrajine okupované ruskými silami získať späť pod svoju kontrolu.

Ukrajinská spoločnosť Enerhoatom oznámila, že prevedenie štvrtého bloku do režimu horúcej odstávky je hrubým porušením pravidiel prevádzky zariadenia a že blok môže byť výhradne v stave studenej odstávky. Podobné kroky podľa Enerhoatomu ohrozujú jadrovú bezpečnosť a sú porušením ukrajinských zákonov o tejto bezpečnosti. Spoločnosť pripomenula, že kvôli zničeniu Kachovskej priehrady vzniklo navyše riziko nedostatočných dodávok vody na chladenie elektrárne.

Ruská správa argumentuje, že horúca odstávka je potrebná na to, "aby mohla byť vytvorená para pre vlastné potreby elektrárne". Nie je jasné, či prevedenie štvrtého bloku do režimu horúcej odstávky má súvislosť s nedeľným zistením MAAE. 

Ruskí vojaci najväčšiu jadrovú elektráreň v Európe obsadili vlani krátko po začiatku vojny s Ukrajinou. Obe strany konfliktu sa odvtedy obviňujú z ostreľovania objektu. MAAE sa na mieste snaží zaviesť bezpečnostné mechanizmy, ktoré by predišli nehodám.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok