Vojtik z Detvy: Je čas na zmenu. Slovenská vlajka by nemala byť používaná ako zbraň

ta3/Nicolette Ftáčková
27.7.2023 00:00

Vojtech Klinec (19), umeleckým menom Vojtik, prerazil na slovenskej hudobnej scéne s pesničkou Detviansky sen, v ktorej spieva, aké je to byť Rómom a queer v malom meste. Pred niekoľkými dňami vystúpil aj na PRIDE Bratislava, ktorý mal rekordnú účasť. Stal sa prvým človekom, ktorý získal ocenenie Dúhový jednorožec.

Vojtik z Detvy: Je čas na zmenu. Slovenská vlajka by nemala byť používaná ako zbraň
Archív Vojtecha Klinca

Pred pár týždňami ste získali ocenenie Dúhový jednorožec, ktoré je protipólom k anticene Homofób roka a odovzdali ho historicky prvýkrát. Ako vnímate to, že spomedzi mnohých LGBTI+ aktivistov, ktorí sa na Slovensku pohybujú roky, ste ho získali práve vy –⁠ nováčik na hudobnej scéne? 

Som za to veľmi rád a vďačný. Je veľa LGBTI+ ľudí, ktorí by si zaslúžili tú cenu. Podľa mňa porotu zaujala moja autenticita. Preto mal asi aj Detviansky sen takú super odozvu, lebo mnoho ľudí na Slovensku sa snaží niekedy dosiahnuť niečo, čo neodzrkadľuje ich vnútro.

Namiesto dúhovej vlajky držíte v klipe tú slovenskú? Prečo?

Musím byť úprimný, že ja sa veľmi do LGBTI+ komunity nezapájam. Som však jej veľký podporovateľ, ale nemôžem povedať, že by som sa aktívne podieľal na jej podujatiach. Pred rokom som sa však pridal do House of Q v Banskej Bystrici, čo je platforma pre queer ľudí.

Slovenská vlajka má vyjadrovať hrdosť na našu krajinu a jej estetiku. Zároveň tým chcem ukázať, že aj my (z komunity) sme Slováci a môžeme byť hrdí na náš národ. Je čas na zmenu, keď slovenská vlajka nebude používaná ako zbraň voči ľuďom, ktorí nedodržujú typické spoločenské konvencie či zaužívané stereotypy.

Chce svadbu, rodinu, vnúčatá

Spomenuli ste, že v piesňach chcete odraziť aj to, aké je byť outsiderom. Ako vnímali vašu inakosť spolužiaci či kamaráti?

Toto je pre mňa veľmi osobná téma, pretože na základnej škole som toho zažil dosť. Situácia počas nej ma aj dohnala k hudbe a sebavyjadreniu, pretože som mal pocit, že ma nikto nepočúva ani sa o mňa nezaujíma. Zažil som aj také veci, že moji kamaráti sa mi otočili chrbtom a hanbili sa za mňa. 

Mnohokrát časť spoločnosti hádže všetkých do jedného vreca. LGBTI+ komunita sa s tým stretáva asi najčastejšie. Ľudia majú o jej členoch určité predstavy. Asi najzaúživanejšou je to, že všetci sú extrémni liberáli, pritom je mnoho queer ľudí, ktorí si berú takzvané konzervatívne zásady za svoje. Ako to máte vy?

Tu je zas komplexný problém v tom, že systém nás postavil do takej situácie, že nemôže byť normálne brané to, aby sa dvaja muži zobrali a mali rodinu. Boli sme tak vychovávaní. Čo sa týka mňa, chcem svadbu, rodinu, vnúčatá a zostarnúť v nejakom malom meste. Zároveň rešpektujem liberálne veci, ako polyamorné vzťahy a to, keď sa niekto nechce vydávať/ženiť. To je každého osobná vec. Ale ja to chcem, pretože je to pekné.

Ste mladý človek, ktorý práve ukončil strednú školu –⁠ baví vás sledovať dianie v spoločnosti, zaujímate sa o politiku?

Musím úprimne povedať, že až tak nie. Teraz sa snažím, ale keď som bol mladší, bolo na mne vidieť, že som iný ako ostatní, takže ľudia používali politiku proti mne. Myslím si, že aj mnoho dnešných mladých ľudí má preto ten istý dôvod, prečo nesledujú politiku. Zhnusila sa mi, keď som bol malý, lebo som mal pocit, že ide všetko proti mne. Ľudia, ktorí vlastne ani netušia ako obyčajní občania Slovenska žijú, nezažili chudobu či nenavštívili rómsku osadu, majú rozhodovať o tom, čo môžem a čo nie.

Čím som však starší, prichádzam na to, že je to veľmi dôležitá vec, pretože záleží na mojej budúcnosti. Ak stretnem mladých ľudí, ktorí kedysi rozmýšľali ako ja, snažím sa ich trošičku postrčiť, aby sa zaujímali o dianie v spoločnosti. Treba sa angažovať. Je dobré mať názory na správnom mieste, ale nie je správne ich nepovedať, nechodiť voliť a potom byť mrzutý, ako je na Slovensku zle.  

Pôjdete 30. septembra voliť? Už viete, komu dáte svoj hlas?

Určite pôjdem. Nechcem prezradiť komu dám hlas, pretože ľudia si to môžu prečítať a povedať si, že on volí toho, tak aj ja ho pôjdem voliť. Chcem, aby si každý utvoril svoj názor. Rešpektujem, aj keby niekto ide voliť Kotlebu a argumentuje dôvody, prečo sa tak rozhodol.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok