Vojtik z Detvy: Je čas na zmenu. Slovenská vlajka by nemala byť používaná ako zbraň

ta3/Nicolette Ftáčková
27.7.2023 00:00

Vojtech Klinec (19), umeleckým menom Vojtik, prerazil na slovenskej hudobnej scéne s pesničkou Detviansky sen, v ktorej spieva, aké je to byť Rómom a queer v malom meste. Pred niekoľkými dňami vystúpil aj na PRIDE Bratislava, ktorý mal rekordnú účasť. Stal sa prvým človekom, ktorý získal ocenenie Dúhový jednorožec.

Vojtik z Detvy: Je čas na zmenu. Slovenská vlajka by nemala byť používaná ako zbraň
Archív Vojtecha Klinca

V rozhovore s Vojtikom sa dozviete:

  • ako na jeho úspech reaguje rodina,
  • kto je jeho najväčšou inšpiráciou,
  • čo pre neho znamená ocenenie Dúhový jednorožec,
  • prečo namiesto dúhovej vlajky máva tou slovenskou,
  • či sleduje politiku a pôjde voliť.

Stali ste sa slávnym prakticky zo dňa na deň. Váš hit Detviansky sen ovládol sociálne siete. Aké boli vaše očakávania, keď ste ho nahrali na Youtube?

Očakávania boli skromné. Skôr som čakal, že to bude obľúbená pesnička mojich kamarátov a možno ešte niektorých ľudí, ktorí ma počúvali predtým. Takže to bolo milé prekvapenie.

V pesničke opisujete vaše pocity, aké je to byť queer a Róm v Detve. Ako a kedy vznikali slová skladby? Písali sa vám ľahko alebo trvalo dlhšie dať ich na papier? 

Trvalo mi to asi deň. Môj proces písania pesničiek je celkom rýchly. Keď má človek nejaký pocit a rozmýšľa nad ním, chce ho dať veľmi do pesničky, tak nachádza slová. Chcel som, aby to vyžarovalo rebéliu, typický pocit tínedžera. Nahral som to tiež rýchlo, bol to veľmi ľahký proces. Písalo sa to vlastne samo.

Hejty neberie vážne

Ako reagovala na váš úspech rodina?

Veľmi dobre, moja rodina je na mňa hrdá. Samozrejme, aj sa trochu báli, pretože keď máte zrazu toľko pozornosti, ľudia sú schopní urobiť kadečo. Sme na Slovensku, takže sa báli o moju bezpečnosť, či ma ľudia nebudú napádať. 

Prevažne má vaša tvorba pozitívne ohlasy. Stretli ste sa aj s nenávistnými reakciami?

Samozrejme. Do súkromných správ na Instagrame mi prišli hejty, ale ja to neberiem vážne. Podľa mňa je hlúposť, keď ľudia márnia čas písaním takýchto vecí. Ak sa človeku niečo nepáči, nemal by na to reagovať. To je môj názor a riadim sa ním.

20. júla ste vydali EP Kvety z Podpoľania. Aká je zatiaľ odozva ľudí?

Zatiaľ sú reakcie pozitívne. Ešte potrvá, kým sa to rozbehne. Aj pri skladbe Detviansky sen to trvalo pár dní. EP (hudobný album - pozn. red.) je špeciálne tým, že opisuje moje tínedžerské roky, mladosť outsidera na Slovensku. Niektoré skladby z albumu som zložil už pred rokom, pár z nich som skladal aj dva týždne, na iné mi stačil len jeden deň. Spievam v nich aj o témach, ktoré sú veľmi ťažké. 

V jednom rozhovore ste spomenuli, že skladba od Lany del Rey –⁠ Videogames vás ako malého chlapca úplne nadchla. Je doteraz vašou inšpiráciou? Aké máte hudobné vzory?

Lana del Rey je môj vzor vo všetkom. Čo sa týka hudby a jej skladania, tam má na mňa obrovský vplyv. Lanina hudba je niekedy jednoduchá, no zároveň veľmi citlivá a pekná. Všeobecne, ženské umelkyne z alternatívnej scény sú mojimi hudobnými idolmi. Napríklad aj novozélandská speváčka Lorde alebo britská skladateľka Marina.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok