Miliónové úplatky: V Kyjeve zadržali vojenského komisára

ta3/TASR
24.7.2023 19:38

Na Ukrajine v pondelok zadržali bývalého vojenského veliteľa Odeskej oblasti Jevhena Borisova, ktorý je podozrivý z korupcie. Toto podozrenie súvisí s tým, že Borisovova rodina po ruskej invázii na Ukrajinu kúpila v Španielsku nehnuteľnosti v hodnote miliónov dolárov.

Ukrajina chce ukázať výsledky protiofenzívy ešte pred summitom NATO, vyhlásil Zelenskyj
TASR/AP

Borisovovo pôsobenie na poste náčelníka odvodového centra a centra sociálnej podpory Odeskej oblasti vyvolala veľkú kritiku a vyšetrovanie proti nemu sa stalo predmetom búrlivej diskusie v ukrajinskej spoločnosti, konštatovala britská stanica BBC.

Obvinenie voči Borisovovi vzniesli v sobotu. Dva dni pred svojím zadržaním v Kyjeve sa Borisov skrýval: podľa ukrajinských médií sa snažil zmeniť si telefónne čísla, autá i svoju polohu. Aj vzhľadom na tieto skutočnosti chce teraz prokuratúra požadovať jeho zadržanie bez práva na prepustenie na kauciu.

V prípade usvedčenia z korupcie Borisovovi hrozí desať rokov väzenia.

Honosný majetok

Borisovova kauza prepukla po tom, ako denník Ukrajinská pravda zverejnil 22. júna článok, v ktorom sa uvádzalo, že rodina Jevhena Borisova si počas vojny Ruska proti Ukrajine kúpila nehnuteľnosti v luxusnom juhošpanielskom letovisku Marbella a prestížne autá v hodnote miliónov eur.

Po zverejnení týchto informácií bol Borisov na príkaz prezidenta Volodymyra Zelenského odvolaný z funkcie a Štátny vyšetrovací úrad začal konanie vo veci podozrení z nezákonného obohacovania.

Zelenskyj v súvislosti s Borisovovým prípadom dodal, že dal pokyn na zriadenie komisie, ktorá preverí všetky vojenské veliteľstvá vo všetkých oblastiach Ukrajiny, "aby nerobili hanbu nášmu štátu a pamiatke hrdinov, ktorí zomierajú na fronte".

Borisov mal až do svojho odvolania koncom júna na starosti mobilizáciu a odvod v Odeskej oblasti. Vyšetrovatelia ho v máji obvinili z prijímania úplatkov výmenou za oslobodenie niektorých ľudí od mobilizácie do armády.

Ukrajinský protikorupčný úrad minulý týždeň uviedol, že Borisov je podozrivý z prijatia úplatkov za viac ako 188 miliónov hryvien (približne 4,6 milióna eur).

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok