Vojna na korupčnom fronte. Slovensko bojuje s 363, Ukrajina a Rusko sa zmietajú na úplatkárskom chvoste

ta3/Denis Dufala
13.2.2023 00:00

Slovensko sa v rebríčku vnímania korupcie, ktorý zostavila Transparency International, posunulo od vlády Petra Pellegriniho o 11 miest vpred. Môžu za to rozviazané ruky vyšetrovateľov a zatýkanie vysokopostavených ľudí. Kde sa v rebríčku vnímania korupcie nachádza susedná vojnou zmietaná Ukrajina a Putinovo Rusko?

Vojna na korupčnom fronte. Slovensko bojuje s 363, Ukrajina a Rusko sa zmietajú na úplatkárskom chvoste
TASR - Pavol Zachar - AP - Martin Dušička

Oligarchovia, záujmové skupiny, zneužívanie moci verejných činiteľov a pochybnosti o nadužívaní známeho paragrafu 363. Na to všetko spoločnosť v štáte dopláca. 

V januári tohto roku vyšiel rebríček vnímania korupcie združenia Transparency International. Približuje, ako si 180 meraných štátov vedie v korupcii. Zameriava sa najmä na úplatkárstvo, zneužívanie verejných fondov, štátnych funkcionárov, ktorí využívajú svoje postavenie v osobný prospech, schopnosť štátu boja proti korupcii, ochranu oznamovateľov korupcie a ďalšie formy tejto trestnej činnosti.

V korupcii je na tom Slovensko podľa najnovších dát už lepšie ako Cyprus a Malta. Tieto krajiny boli v minuloročnom meraní korupcie hodnotené lepšie ako Slovensko. V súčasnom indexe sme na tom rovnako ako Fiji, z nižšej pozície s nami hraničí Cyprus a o priečku vyššie sa nachádza Kostarika. Ak sa na postavenie v rebríčku pozrieme z pohľadu európskych krajín, tak priemerné skóre predstavuje 64 bodov na krajinu, zatiaľ čo Slovensko zaostáva s 53 dosiahnutými bodmi. V európskom kontexte je na tom o niečo lepšie Poľsko a Slovinsko a tesne za nami zaostáva Cyprus a Grécko. 

Na východe nič nové

Rusko sa dlhodobo zmieta v korupčných problémoch. V súčasnosti je Moskva na 137. mieste s 28 bodmi. Oproti minuloročnému prieskumu si tak pohoršila o jedno miesto a rovnako aj o jeden bod vnímania korupcie. Rusi kontinuálne už od roku 2020 klesajú bod po bode (pozn. red. z 30 bodov na súčasných 28). Najhoršie skóre malo Rusko v roku 2014 v podobe 27 bodov, najvyššie v roku 2020 s celkovými 30 bodmi. Transparency International označuje režim v Rusku ako kleptokraciu. 

Jedným z dôvodov, prečo sa Moskva v korupčnom rebríčku zobrazuje tak nízko je aj to, že v Rusku sa vďaka "zákonu o zahraničných agentoch" stalo podávanie oznámení a písanie o korupcii ešte nebezpečnejším. Ruské úrady vykonali razie v domoch a kanceláriách novinárov a rôznych aktivistov, ktorí odhaľovali korupciu vo vládnych štruktúrach. Následne boli vyhlásení za "zahraničných agentov". 

Jedným zo zlých signálov v transparentnosti a boji proti korupcii bol aj pokus o otrávenie a následné zatknutie ruského opozičného politika a protikorupčného aktivistu Alexeja Navaľného. V tú dobu Navaľného tím publikoval zistenia, ktoré poukazovali na Putinov luxusný palác na pobreží Čierneho mora.

Členské krajiny Európskej únie, Kanada, Spojené kráľovstvo a Spojené štáty americké okrem iných opatrení oznámili cielené sankcie proti jednotlivcom a podnikom s väzbami na Kremeľ, z ktorých sú mnohé subjekty podozrivé z rozsiahlej korupcie, uvádza Transparency International. Na chvoste rebríčka sa tak objavuje Rusko orámované Kirgizskom zospodu a z lepšej priečky Paraguajom.  

"Na chvoste rebríčka vnímania korupcie sa dlhodobo ocitajú práve krajiny zmietané vojnovými konfliktami ako Somálsko, Sýria či Južný Sudán. Rusko, ale aj Ukrajina boli na tom z hľadiska korupcie veľmi zle už pred začiatkom ruskej agresie. Aktuálne je Rusko v rebríčku 137. zo 180 krajín, čo je najhorší výsledok zo všetkých európskych krajín," vysvetlil pre ta3 riaditeľ Transparency International Michal Piško.

Bodom rozumieme celkové skóre krajiny, pomocou ktorého ich index zaraďuje do rebríčka. Body jednotlivé krajiny získavajú na základe 13 rôznych dotazníkov, ktoré vypĺňajú podnikatelia, investori a iní experti v tejto oblasti. Ak krajina získa 100-bodové skóre, tak je na vrchole rebríčka a darí sa jej v boji proti korupcii najviac. V súčasnom rebríčku je na tom najlepšie Dánsko s 90 bodmi a na druhom mieste sa nachádza Fínsko s 87 bodmi (pozn. red. Fínsko si oproti minulému roku pohoršilo o jeden bod).

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 3 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok