Kukuričné vlasy nevyhadzujte: Nálev z nich je zdravý, prospeje močovým cestám aj tlaku

TA3/zm
3.8.2023 08:00

Leto je neodmysliteľne spojené aj s varenou kukuricou. Keď ju ošúpete, zrejme končí obal aj s jej typickými vlasmi v koši. No pritom práve fúzy z kukurice sú plné cenných živín.

Kukuričné vlasy nevyhadzujte: Nálev z nich je zdravý, prospeje močovým cestám aj tlaku
Freepik

Väčšinou nás z kukurice zaujíma len zlatý klások, no z pohľadu liečiteľstva sú najcennejšie z tejto rastliny práve vlasy, ktoré tak dôkladne odstraňujeme a vyhadzujeme. 

Výživné vlasy

Kukuričné vlasy sú plné antioxidantov, vlákniny, vitamínov, minerálov, ale aj bielkovín. Pre zdravie môžu byť veľmi užitočné, stačí si z nich pripraviť jednoduchý nálev. Tieto fúziky rastú len na samičích súkvetiach.

Močové cesty aj tlak

V ľudovom liečiteľstve sa kukuričné vlasy využívali pri problémoch s močovými cestami. Optimalizujú však aj krvný tlak, zmierňujú bolesti svalov a vylučujú toxíny z tela. Mnohé bylinkové odvary treba piť pravidelne ako prevenciu, kukuričné vlasy však majú tú silu, že zakročia aj v prípade, že už zdravotný problém vznikol.

Nálev z kukurice

Najjednoduchšie, ako tieto kukuričné vlasy spracovať, je zaliať ich horúcou vodou. Po niekoľkých minútach vznikne odvar zafarbený do žlta ako čaj. Chutí podobne ako samotná kukurica a popíjať by sa mal neochutený a ešte za horúca. Sezóna kukurice bude síce len chvíľu, no ak by ste si tento domáci liečivý recept obľúbili, kukuričné vlasy sa dajú kúpiť aj v sušenej forme ako bylinka.

Témy: zdravie kukurica
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok