Zastavte deštrukciu v zdravotníctve a prepracujte revíziu výdavkov, žiadajú vládu súkromní lekári

ta3 / ASL SR
24.7.2023 14:33

Asociácia súkromných lekárov (ASL SR) má pripomienky k plánu revízie výdavkov na zdravotníctvo od roku 2021 do 2025, ktorý bol v pripomienkovom konaní. Lekári žiadajú vládu, "aby prehodnotila jeho obsah a prepracovala ho tak, aby zodpovedala reálnemu stavu zdravotníctva."

Zastavte deštrukciu v zdravotníctve a prepracujte revíziu výdavkov, žiadajú vládu súkromní lekári
TASR/Marko Erd

Je skutočne paradoxom, že Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou zverejnil v týchto dňoch­­­ Správu o stave verejného zdravotného poistenia, ktorá popisuje katastrofálny stav zdravotníctva a otvorene hovorí o:

  • markantnom zhoršení dostupnosti zdravotnej starostlivosti v ambulanciách mnohých odborností,
  • o alarmujúcom veku lekárov a úbytku ambulancií,
  • o nadlimitných výkonoch (teda medicínsky uznaných ale nezaplatených) za 24,5 mil. v roku 2022 v segmente SVAZ,
  • o tom, že základným pravidlom pri uplatňovaní regulácie cien v ambulanciách a SVALZ-och je zohľadnenie ekonomicky oprávnených nákladov a primeranej ziskovej prirážky

Navyše chceme pripomenúť, že aj Programové vyhlásenie vlády deklaruje nasledovné:

Pacient a pracovníci v zdravotníctve sú nielen jednou z najdôležitejších priorít vlády, ale definujú aj celkovú kvalitu života. Vláda deklaruje, že kľúčovými hodnotami v systéme zdravotníctva sú kvalita, stabilita, ako aj širokospektrálna odborná diskusia vo všetkých témach týkajúcich sa nášho spoločného zdravia.“

Obsah materiálu aktualizácie implementačného plánu revízie výdavkov však s vyššie uvedenými zisteniami a deklaráciami absolútne nekoreluje. Jeho autori skonštatovali, že stále máme priestor šetriť. 

Chceme Vláde SR a aj tvorcom uvedeného materiálu o šetrení pripomenúť, že všetky okolité krajiny zvýšili za posledné tri roky objemy finančných zdrojov do zdravotníctva markantným spôsobom na rozdiel od Slovenskej republiky.

Naše zdravotníctvo musíme budovať a nie rozoberať tehlu po tehle, tak ako hovorí revízia výdavkov pre zdravotníctvo – len šetrenie, len deštrukcia, len neustále znižovanie kvality a dostupnosti zdravotníctva pre pacientov, ktorí to už v súčasných podmienkach pociťujú na vlastnej koži. Pre členov ASL SR znamenajú šetrenia v revízii najmä úspory v diagnostike. Každý by si asi povedal, že dom staviame od základov, nie od strechy. Tak isto pacienta musíme najprv dobre zdiagnostikovať, aby sme ho vedeli liečiť a nie naopak. Ak dnes budeme šetriť na diagnostických pracoviskách, je isté, že sa to dotkne jej dostupnosti a kvality.

ASL SR žiada :

  • prepracovaním materiálu revízie výdavkov pre zdravotníctvo zastaviť deštrukciu v zdravotníctve, 
  • vniesť do analytických tabuliek medicínsky názor, 
  • ale v prvom rade žiada vnímať všetky dopady šetriacich opatrení analytikov očami pacienta, spotrebiteľa služieb zdravotníctva.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok