Asociácia súkromných lekárov je nespokojná. Matovičov plán nám napľul do tváre, povedal Marián Šóth

TA3
18.8.2022 21:53

Asociácia súkromných lekárov protestuje proti riešeniam uvedených na štvrtkovej tlačovej konferencii ministra financií Igora Matoviča a ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského. Podľa Mariána Šótha, prezidenta ASL SR, je ich plán napľutím do tváre.

Na štvrtkovej tlačovej konferencii avizovaná dohoda medzi ministerstvom financií a ministerstvom zdravotníctva a z nej vyplývajúca verejná ponuka na zvýšenie platov dvadsaťdvatisíc šesťsto sestrám ústavnej zdravotnej starostlivosti, napľula do tváre všetkým sestrám, lekárom a ostatným zdravotníckym pracovníkom ambulantného sektora, píše sa na webe Asociácie súkromných lekárov (ASL SR).

Napriek tomu, že zvýšenie platov sestrám prajeme a považujeme ho za nevyhnutné, ostro protestujeme, proti riešeniam, ktoré cielene vynechávajú ambulantný sektor, píše sa ďalej vo vyhlásení.

Ambulantní poskytovatelia, ktorí pre pacientov obstarávajú približne šesťdesiat percent zdravotnej starostlivosti, sú podľa ASL SR systematicky vystavovaní prístupu, ktorý vedie k rozkladu celého sektora. Asociácia nemá zdroje na zvyšovanie platov sestier a bez sestier budeme nútení ambulancie zavrieť. "Jednoducho nebudeme spĺňať personálne podmienky na prevádzkovanie," tvrdí vyhlásenie. "Dvere“ pre pacientov budú musieť zavrieť aj agentúry domácej ošetrovateľskej starostlivosti (ADOSY). Ich činnosť je vraj postavená výlučne na sestrách, ktoré nebudú môcť zaplatiť tak, aby konkurovali nemocniciam.  


Hlbokým sklamaním pre asociáciu je aj vyjadrenie ministra Lengvarského: "Pre nás sú dôležité  sestry v ústavných zariadeniach.“ To, že ich odkazuje na rokovania so zdravotnými poisťovňami, navyše s dovetkom, že dohoda bude závisieť od rozpočtu, považuje asociácia za vrchol arogancie. Arogancie smerovanej nielen voči zdravotníkom v ambulantnom sektore, ale aj voči pacientom, ktorým ambulancie budú chýbať, napísala ASL SR vo vyhlásení.

"Doteraz sme boli slušní, snažili sa riešiť naše problémy rokovaniami a argumentami. Nepomohlo. Previnili sme sa asi tým, že sme neštátni. Až tak, že nás náš rezortný šéf (dokonca lekár) hodil cez palubu. Asi nám nič nezostane, len ísť na barikády!" stojí vo vyhlásení.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok