Rusi útočili na prístavy v Odeskej oblasti, zasiahli sklad obilia

ta3 TASR ČTK
24.7.2023 09:07

Pri ruskom útoku bezpilotnými lietadlami na Odeskú oblasť na juhu Ukrajiny boli zničené sklady s obilím a šesť ľudí bolo zranených. S odvolaním sa na ukrajinské úrady to v pondelok napísala agentúra Reuters. Údery podľa nej zasiahli infraštruktúru pozdĺž Dunaja, ktorý predstavuje menšiu exportnú trasu pre obilie.

Rusi útočili na prístavy v Odeskej oblasti, zasiahli sklad obilia
TASR/AP

Niektoré ukrajinské spoločnosti ju vybudovali ako alternatívu k Čiernemu moru. Webové stránky Reni-Odesa s odvolaním sa na miestneho predstaviteľa Ihora Plechova píšu, že pri údere ruských bezpilotných lietadiel boli zničené tri sklady s obilím v prístave Reni. Útočilo podľa neho asi 15 dronov a obyvatelia počuli sériu explózií. "Ničí prístav," uviedol podľa agentúry Interfax-Ukrajina jeden z podnikateľov, ktorý sa venuje prevozu obilia.

O nočnom útoku na prístavnú infraštruktúru na Dunaji informovalo aj ukrajinské južné veliteľstvo, ktoré zároveň informovalo o zostrelení troch dronov Šáhid iránskej výroby, ktoré Rusi používajú na útoky na Ukrajinu. Okrem zničeného hangáru s obilím ukrajinská armáda informovala o poškodení "nádržou na skladovanie iných druhov nákladov" a požiaru v jednom z výrobných objektov, ktorý hasiči podľa nej ihneď uhasili.

Zranilo sa šesť ľudí

Podľa šéfa Odeskej oblasti Oleha Kipera ruský nočný útok, ktorý trval štyri hodiny, zranil šesť ľudí. Predchádzajúce informácie hovorili o štyroch zranených. Rusko sa v poslednej dobe vo svojich vzdušných útokoch viac zameriava na juh Ukrajiny, okrem iného na prístavné mesto Odesu. 

Podľa Reuters bombarduje zariadenie na vývoz potravín v Odeskej oblasti takmer každú noc od chvíle, čo pred týždňom Moskva oznámila, že po bezmála roku pozastavuje svoju účasť na čiernomorských obilných dohodách. Tie aj za pokračujúcich bojov na Ukrajine umožňovali vyvážať ukrajinské poľnohospodárske produkty cez čiernomorské prístavy.

Ruské útoky sú odplatou za Kerčský most

Skoršie ruské údery ochromili značnú časť infraštruktúry používanej na export v Odese a prístave Čornomorsk a podľa ukrajinského ministerstva poľnohospodárstva zničili desiatky tisíc ton obilia. Ruské útoky sú podľa Moskvy tiež odplatou za zničenie Krymského mosta spájajúceho Rusko s anektovaným Krymským polostrovom.

"Rusko cez noc zasiahlo ďalší ukrajinský sklad obilia," uviedol na twitteri ukrajinský minister zahraničia Dmytro Kuleba, miesto zásahu nespresnil, ale obvinil Moskvu, že sa snaží získať ústupky tým, že "drží 400 miliónov ľudí ako rukojemníkov". "Vyzývam všetky národy, najmä tie v Afrike a Ázii, ktoré sú najviac postihnuté rastúcimi cenami potravín, aby začali jednotnú globálnu reakciu na potravinový terorizmus," napísal šéf ukrajinskej diplomacie. Ukrajinskí činitelia považujú ruské údery na prístavy za útoky na globálnu potravinovú bezpečnosť, pretože Ukrajina patrí medzi významných svetových dodávateľov obilia.

Cez víkend pri ruskom údere na Odese podľa médií zahynul najmenej jeden človek a ďalšie dve desiatky ľudí boli zranené, sú medzi nimi aj deti. Pri útoku bolo zničených niekoľko obytných budov a tiež najvýznamnejšia pravoslávna katedrála v meste.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov poprel, že by ruské invázne sily zasiahli katedrálu. Bez predloženia dôkazov tvrdil, že ju poškodila ukrajinská raketa, napísal Reuters. Podľa ruskej agentúry TASS Peskov hovoril o ukrajinskej "antirakete", čím mal zrejme na mysli zbraň protivzdušnej obrany. Ruské ministerstvo obrany predtým tvrdilo, že katedrálu zrejme zasiahla ukrajinská protilietadlová strela. Moskva - napriek množiacim sa svedectvám - dlhodobo popiera, že by útočila na civilistov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok