FOTO/VIDEO: Na ostrove Korfu sa začal šíriť požiar. Podľa hasičov mohlo ísť o podpaľačstvo

ta3/TASR, čtk, Twitter
24.7.2023 07:29

V jednom z preventívne evakuovaných hotelov na ostrove Korfu, kde sa taktiež začal šíriť požiar, boli aj Slováci. Všetci sú v poriadku a po upokojení situácie sa spolu s ďalšími klientmi mohli opätovne vrátiť do ubytovania. V súvislosti so situáciou na ostrove Korfu uviedol prezident Slovenskej asociácie cestovných kancelárií a cestovných agentúr Roman Beres.

Špekulácie o podpaľačstve

V posledných minútach BBC hovorila s Theofanisom Skembrisom, zástupcom starostu Severného Korfu. Hovorí, že väčšina požiarov je pod kontrolou a verí, že "všetko čoskoro skončí". "Boli tam štyri požiare, ktoré vznikli súčasne," hovorí. „Musíme počkať na vyšetrovanie, ale ich prvý neoficiálny predpoklad hasičov je, že išlo o podpaľačstvo," požiare nemôžu vzniknúť súčasne na štyroch rôznych miestach. "Situácia na ostrove je už lepšia. Väčšinu požiarov máme pod kontrolou. Pomáhajú protipožiarne lietadlá. Verím, že čoskoro bude po všetkom."

Druhý najväčší grécky ostrov v plameňoch

Obyvateľom zo štyroch obcí na ostrove Evia v Egejskom mori nariadili, aby sa pripravili na evakuáciu. Z ostrova Korfu v Iónskom mori evakuovali už takmer 2500 ľudí. Informovali agentúra DPA a stanica BBC. Obyvateľov zo zasiahnutých oblastí na ostrove Evia presúvajú do okolia mesta Karystos. Z ostrova zatiaľ v spojitosti s požiarmi nehlásia žiadne zranenia. Evia je podľa rozlohy a populácie druhý najväčší grécky ostrov po Kréte. Má približne 200-tisíc obyvateľov.

Úrady na Korfu v nedeľu večer nariadili evakuáciu obyvateľov v severnej časti ostrova. Hasiči uviedli, že svoje domovy do pondelka rána opustilo už 2466 ľudí. Škody na hoteloch alebo domoch však zatiaľ nehlásili.

Nebezpečné hasenie ohňa

Grécky ostrov Korfu aj naďalej horí. Ľudia na ostrove sa snažia uhasiť požiar, aby tak ochránili svoje domovy. Viac vo videu nižšie:

Zelenší ostrov a silný vietor

Evakuačné kroky podľa informácií prezidenta Slovenskej asociácie cestovných kancelárií a cestovných agentúr Romana Beresa majú bezpečnostno-preventívny charakter vzhľadom na situáciu na ostrove Rodos. "Na Korfu je však predsa len situácia odlišná, je to zelenší ostrov, severnejšie položený, na rozdiel od Rodosu tam tiež výrazne nekomplikuje situáciu silný vietor," upozornil. "Vývoj, samozrejme, naďalej pozorne sledujeme," uistil.

Jeho slová potvrdil aj hovorca ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Matúš Dávid. "Môžeme potvrdiť, že zhruba 15 klientov jednej zo slovenských cestovných kancelárií sa podarilo úspešne evakuovať a sú v bezpečí a v poriadku," uviedol. "Situáciu naďalej pozorne sledujeme a preverujeme informácie aj s ďalšími agentúrami, prostredníctvom ktorých slovenskí občania cestovali na Korfu," dodal hovorca rezortu diplomacie.

O požiaroch na ostrove Korfu, ktoré vypukli v nedeľu večer, informuje na sociálnej sieti aj Veľvyslanectvo SR v Grécku. Oheň zasiahol oblasti Santa, Megoula, Porta, Palia Perithia a Sinies, plamene zasiahli aj obce Viglatouri a Apolissoi. Evakuácia prebieha v smere na Kasiopi. "Nedisponujeme informáciou o zraneniach ani stratách na životoch našich občanov," zdôraznilo veľvyslanectvo.

Evakuácia z pláže

Z pláže Nissaki na ostrove bolo pomocou člnov pobrežnej stráže a súkromných lodí evakuovaných 59 osôb. "Zachránené osoby boli prevezené do haly prístavného úradu na Korfu," uviedla ambasáda.

Slovenským občanom nachádzajúcim sa na evakuovaných miestach odporúča riadiť sa pokynmi miestnych úradov, bezpečnostných a záchranných zložiek. "Zároveň občanom odporúčame kontaktovať cestovné kancelárie a ich delegátov nachádzajúcich sa na ostrove Korfu s cieľom informovať sa o možnostiach ich prípadného bezpečného návratu domov," oznámilo veľvyslanectvo v Aténach.

Výstraha pre grécky ostrov Korfu. Na záberoch nižšie si môžete pozrieť požiar šíriaci sa po kopcoch. Zavedené sú aj evakuačné príkazy pre Santa, Megoula, Porta, Palia, Perithia a Sinies.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok