Pri nočných útokoch na Odesu zahynul najmenej jeden civilista

ta3/TASR
23.7.2023 07:18

Najmenej jednu civilnú obeť a vyše 15 zranených si vyžiadal ruský útok na juhoukrajinské prístavné mesto Odesa.

"Žiaľ, výsledkom nočného teroristického útoku Rusov na Odesu je jeden zabitý civilista," uviedol gubernátor Odeskej oblasti Oleh Kiper na platforme Telegram. 

Podľa jeho predchádzajúcich vyjadrení museli po ruskom útoku, ku ktorému došlo o tretej hodine nadránom miestneho času (02.00 h SELČ), hospitalizovať "14 ľudí vrátane troch detí".

V dôsledku útoku došlo k "škodám na civilnej infraštruktúre, obytných budovách a náboženských inštitúciách", dodal.

Šéf ukrajinskej prezidentskej kancelárie Andrij Jermak po ďalšom útoku na Odesu zároveň zopakoval výzvu Kyjeva na dodanie väčšieho množstva rakiet a obranných systémov.

"Nepriateľ musí byť pozbavený schopnosti útočiť na civilistov a infraštruktúru. Ukrajine pomôže viac raketových obranných systémov, ako aj ATACM," napísal Jermak na Telegrame s odvolaním sa na taktické balistické rakety, o dodanie ktorých Kyjev požiadal Spojené štáty. 

Čiernomorský prístav Odesa bol už od začiatku ruskej vojenskej invázie bombardovaný viackrát, pripomína AFP. V januári tohto roka zaradila Organizácia OSN pre vedu, kultúru a vzdelávanie (UNESCO) historické centrum tohto mesta na Zoznam svetového kultúrneho dedičstva v ohrození. 

Opakovaným útokom Odesa čelí od začiatku tohto týždňa, keď Moskva odstúpila od čiernomorskej obilnej dohody umožňujúcej vývoz obilia z ukrajinských prístavov. Ukrajina obvinila Rusko zo zámerného cielenia na zásoby obila a infraštruktúru nevyhnutnú na realizáciu obilnej dohody.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok