Na Ukrajine bol zabitý ruský novinár, ďalší traja utrpeli zranenia, tvrdí Moskva

ta3 ČTK
22.7.2023 16:27

Jeden ruský novinár zahynul a ďalší traja utrpeli zranenia pri ostreľovaní v oblasti bojov na juhu Ukrajiny, oznámilo ruské ministerstvo obrany. Agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na miestne ruské úrady uviedla, že o život prišiel jej spravodajca.

Na Ukrajine bol zabitý ruský novinár, ďalší traja utrpeli zranenia, tvrdí Moskva
TASR/AP

Zranený bol aj západný novinár

Na východe Ukrajiny bol v sobotu pri ruskom ostreľovaní zranený kameraman stanice Deutsche Welle (DW), informovala táto nemecká stanica, podľa ktorej zranenie jej spolupracovníkovi spôsobila ruská kazetová munícia.

Rusi tvrdia, že Ukrajina použila kazetovú muníciu

Aj ruské ministerstvo tvrdí, že ukrajinské sily použili na ostreľovanie skupiny ruských novinárov v dedine Pjatychatky v ukrajinskej Záporožskej oblasti kazetovú muníciu. Podobné tvrdenia znepriatelených strán nemožno v podmienkach vojnového konfliktu bezprostredne overiť z nezávislých zdrojov.

Okrem tridsaťtriročného spravodajcu RIA Novosti Rastislava Žuravljova, ktorý podľahol zraneniam pri prevoze do nemocnice, bol pri ostreľovaní zranený fotoreportér tej istej agentúry a novinár a kameraman televízie Izvestija, uvádzajú denník Kommersant a agentúra TASS. O dedinu Pjatychatky bojujú ruské a ukrajinské jednotky, podľa správ z posledných dní prechádza striedavo z rúk jednej strany do rúk druhej.

Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničia Marija Zacharovová označila zabitie ruského novinára za "ohavný zločin", ktorý podľa nej nebol náhodný: skupina ruských novinárov totiž pripravovala reportáž o tom, že ukrajinská armáda ostreľuje obce kazetovou muníciou, "zakázanou v mnohých krajinách sveta". Moskva si však podľa hovorkyne nerobí žiadne ilúzie a domnieva sa, že medzinárodné organizácie "rovnako ako predtým v podobných prípadoch" nad tým zavrú oči, čo z nich podľa Zacharovovej robí spolupáchateľa "kyjevského režimu".

Stanica Deutsche Welle uviedla, že jej kameraman Jevhen Šylko bol zranený ruskou kazetovou muníciou pri ostreľovaní mesta Družkivka na východe Ukrajiny, vzdialeného 23 kilometrov od frontu. Zranený je v nemocnici, jeho stav označili lekári za stabilný. Tím DW sa dostal podľa vyhlásenia pod paľbu pri nakrúcaní výcviku ukrajinských vojakov, z ktorých jeden počas útoku prišiel o život a niekoľko ďalších utrpelo vážne zranenia.

Podľa medzinárodných organizácií, vrátane OSN, existujú dôveryhodné dôkazy o tom, že ruské vojská kazetovú muníciu používajú od prvého dňa agresie proti Ukrajine. Zakrátko túto muníciu použili podľa západných médií aj Ukrajinci. Tí novo používajú aj kazetovú muníciu dodanú zo Spojených štátov.

Kazetová munícia v určitej fáze svojho letu exploduje a rozpadne sa na menšie nálože, ktoré sa rozptýlia v širšom okolí. Nevybuchnuté nálože môžu predstavovať nebezpečenstvo pre civilistov aj dlho po skončení konfliktu. 120 krajín sveta sa pridalo k dohovoru, v ktorom sa zaväzujú nepoužívať, nevyrábať ani ďalej nepredávať kazetovú muníciu. Rusko, Ukrajina ani USA dohovor nepodpísali, a tak zákazom nie sú viazané. Spojené štáty však tvrdia, že podiel nevybuchnutých menších náloží v delostreleckých granátoch kalibru 155 milimetrov, ktoré poskytli Ukrajine, je menší ako 2,5 percenta.

Trestné oznámenia pribúdajú

Medzinárodná organizácia Reportéri bez hraníc (RSF) sa v polovici mája obrátila na Medzinárodný trestný súd (ICC) v súvislosti so zabitím novinára francúzskej tlačovej agentúry AFP Armana Soldina (32) pri ruskom ostreľovaní Bachmutu na východe Ukrajiny. Išlo o ôsme trestné oznámenie, ktoré organizácia na súde v Haagu podala od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu vlani vo februári, uviedla agentúra AFP.

Trestné oznámenie podané aj na ukrajinskej generálnej prokuratúre sa týka aj všeobecne novinárov, ktorí sa stávajú terčom útokov. Je v nej napríklad spomenutý aj ukrajinský novinár Bohdan Bitik, ktorý zahynul na konci apríla, kedy sa stal pravdepodobne terčom ruských ostreľovačov v meste Cherson. Oznámenie odsudzuje aj "miznutie novinárov, ako napríklad Dmytra Chyljuka". Novinár a spolupracovník ukrajinskej agentúry Unian bol podľa Reportérov bez hraníc "minulý rok unesený ruskými silami a odvtedy je zadržiavaný v Rusku, hoci to Moskva neustále popiera".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok