Smutný Uruguaj. Na pobreží našli za posledné dni takmer 2000 mŕtvych tučniakov

ta3/čtk
22.7.2023 10:04

Príčina úhynu zvierat zatiaľ nie je jasná, podľa úradov zrejme nejde o vtáčiu chrípku, ktorá od minulého roka sužuje časti Latinskej Ameriky.

Smutný Uruguaj. Na pobreží našli za posledné dni takmer 2000 mŕtvych tučniakov
TASR/AP

Skoro 2000 mŕtvych tučniakov vyplavil za posledných desať dní oceán na pobreží Uruguaja. Príčina úhynu zvierat zatiaľ nie je jasná.

Stovky tučniakov magellanských uhynuli v Atlantickom oceáne, načo ich prúdy odniesli na juhovýchod Uruguaja, uviedla Carmen Leizagoyenová z uruguajského ministerstva životného prostredia. Daný druh vtákov hniezdi v južnejšie položených oblastiach Čile a Argentíny. V zime sa tučniaky vydávajú na sever do teplejších vôd.

Podľa Leizagoyenovej na uruguajskom pobreží skončili z "90 percent mladí jedinci, ktorí prichádzajú bez tukových zásob a s prázdnym žalúdkom". Testy vykonané s cieľom zistiť výskyt vtáčej chrípky boli podľa nej negatívne. Ochranári pripisujú úhyny tučniakov magellanských nadmernému a nelegálnemu rybolovu.

Podobný incident na jar hlásili úrady v Čile, keď sa pri prístave Coquimbo našlo najmenej 3500 mŕtvych kormoránov. Aj vtedy prvotné testy nasvedčovali tomu, že incident nespôsobila vtáčia chrípka. Tá je v posledných mesiacoch spájaná s úhynom tisícov tučniakov, pelikánov i uškatcov v rôznych juhoamerických krajinách.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok