Planý poplach. V okolí Berlína sa zrejme žiadna levica nepohybuje, uviedla polícia

ta3 ČTK
21.7.2023 16:19

Pri Berlíne sa zrejme žiadna levica ani iná mačkovitá šelma voľne nepohybuje. Uviedla to dnes polícia na základe podrobnejšej analýzy videa, na základe ktorého sa po zvierati od štvrtka pátralo. Odborníci dospeli k záveru, že na videu bolo zachytené divoké prasa. Polícia preto odvolala výzvu, aby boli ľudia pri pohybe v oblasti na pomedzí južného Berlína a Brandenburska obozretní, informovala agentúra DPA. Po domnelé levici pátrali desiatky policajtov, ktorým pomáhal aj vrtuľník a drony.

Podľa stanice RBB dvaja experti dospeli nezávisle na sebe k záveru, že na videu zo stredajšieho večera nie je vidieť levicu, ako sa úrady pôvodne domnievali, či inú šelmu. Zábery, ktoré boli zhotovené v noci a sú v zlej kvalite, zrejme zachytili divoké prasa. Podľa expertov sa napríklad tvar krku, končatín či ohánky zvieraťa na videu nezhoduje s anatómiou levice.

Podobný názor vyjadril v piatok ráno v rozhovore so stanicou rbb aj odborník na šelmy Derk Elehrt. "Na záberoch vidím dvoch diviakov, ktorí bežia z jednej strany na druhú," povedal. Video bolo pritom kľúčovým "dôkazom" pre existenciu levice, ktorá po sebe inak nezanechala žiadne ďalšie stopy.

Tvrdili, že počuli leví rev

Prítomnosť mačkovitej šelmy v okolí Berlína však potvrdilo aj niekoľko očitých svedkov, vrátane policajtov. Šelmu údajne videli v noci na štvrtok, ako útočila na divoké prasa. Neskôr ľudia v okolí tiež tvrdili, že počuli leví rev.

Pátracia akcia sa sústredila v okolí obce Kleinmachnow, ktorá sa nachádza pri správnej hranici medzi Berlínom a Brandenburskom. Podľa starostu Michaela Gruberta sa však za dva dni nepodarilo nájsť žiadne stopy, ktoré by nasvedčovali tomu, že sa v okolí pohybovala levice alebo iná podobná šelma. "Všetko nasvedčuje tomu, že to nebola levica," uviedol Grubert. Podľa neho teda v oblasti nie je v tomto zmysle žiadna bezprostredná hrozba.

Podľa Gruberta však bola policajná akcia odôvodnená obavami z voľného pohybu šelmy, hoci sa jej prítomnosť nakoniec nepreukázala. Pátracia akcia trvala zhruba 30 hodín. Polícia podľa agentúr neuviedla, aké boli náklady z verejných peňazí. Podľa stanice RBB polícia odvolala varovanie, ktoré v súvislosti s pátraním po šelme vydala, a pozastavila aj pátraciu akciu. Tej sa v piatok dopoludnia malo zúčastniť 120 ľudí.

Pre to, že sa zrejme v okolí nemeckej metropoly žiadna levica nepochybuje, svedčí aj fakt, že úrady nevedeli, odkiaľ by zviera mohlo pochádzať. Zoologickým záhradam, zvieracím parkom, cirkusom ani zariadeniam na ochranu zvierat žiadna levica nechýbala. Polícia však nevylučovala, že zviera pochádzalo z nelegálneho chovu. Christian Walliser, ktorý sa stará o šelmy v parku Tatzmania v Löffingene, v rozhovore so spravodajskou reláciou Tagesschau nemeckej verejnoprávnej televízie ARD povedal, že zaobstarať si takéto zviera nie je problém, pretože v Česku a Poľsku existujú nelegálne chovy. V týchto krajinách je tak podľa neho ľahké si nejakú šelmu zaobstarať a následne prepašovať cez hranice.

Walliser tiež kritizoval neexistenciu jednotnej línie pre chov šeliem v Nemecku, pretože pravidlá sa v každej spolkovej krajine líšia. Podľa neho panuje v Nemecku "zemský zmätok", pokiaľ ide o takéto chovy. Vyškolení chovatelia sa navyše sťažujú, že na vlastníctvo mačkovitých šeliem nie je potrebné žiadne vzdelanie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok