Putin sa postavil za Lukašenka: Rusko bude brániť Bielorusko všetkými prostriedkami

ta3 ČTK
21.7.2023 15:56

Ruský prezident Vladimir Putin varoval, že prípadné napadnutie Bieloruska bude Rusko pokladať za útok proti sebe samému a na agresiu odpovie všetkými prostriedkami. Informovali o tom zahraničné tlačové agentúry.

Putin sa postavil za Lukašenka: Rusko bude brániť Bielorusko všetkými prostriedkami
TASR/AP

V súvislosti s presunom žoldnierov z ruskej Vagnerovej súkromnej skupiny do Bieloruska Poľsko vo štvrtok oznámilo, že presunie časť svojich vojenských jednotiek zo západu na východ krajiny, teda k bieloruskej hranici.

"Rozpútanie agresie proti Bielorusku bude znamenať agresiu proti Ruskej federácii. Na to odpovieme všetkými prostriedkami, ktorými disponujeme," vyhlásil Putin podľa agentúry Interfax na porade s členmi svojej bezpečnostnej rady. 

Ruské velenie si vo vojne proti Ukrajine podľa Putina počína tak zdatne a ruskí vojaci tak hrdinsky, že ukrajinskej protiofenzíve nepomohli k úspechu ani dodávky západných zbraní, ani "tisíce zahraničných žoldnierov a poradcov". "Celý svet vidí, ako vychvaľovaná západná nezraniteľná technika horí," vyhlásil.

Varoval Varšavu

Ruský prezident tvrdil, že poľské elity snívajú o tom, že sa zmocnia bieloruského a ukrajinského územia. "Pokiaľ ide o ukrajinský režim, je to jeho vec. Ak chcú, ako to zradcovia obvykle robia, niečo odovzdať, predať, niečím zaplatiť svojim pánom, je to ich vec. Tu sa miešať nebudeme," povedal. Varoval ale pred napadnutím svojho najbližšieho spojenca v Minsku.

Poľsko presúva vojakov

Varšava začala presúvať svoje jednotky zo západu na východ Poľska v reakcii na príchod tisícov ruských žoldnierov do Bieloruska, kde cvičí vo vojenskom priestore pri hraniciach s Poľskom. 

Varšava sa obáva možných provokácií a jednotky na východe krajiny majú tiež "odstrašiť agresora" a dať Rusku najavo, že sa napadnúť Poľsko neoplatí, uviedol vo štvrtok poľský minister obrany Mariusz Blaszczak.

Putin svoje už niekoľkokrát opakované obvinenia Varšavy opäť nepodporil konkrétnymi dôkazmi. Putin však tiež tvrdí, že proti Rusku bola rozpútaná vojna, hoci práve na Putinov rozkaz ruské vojská vlani vo februári vpadli na Ukrajinu a rozpútali tak najkrvavejší konflikt v Európe od konca druhej svetovej vojny. Podľa odhadov boli zabité už desiatky tisíc vojakov a tisíce civilistov a boje tiež vyhnali milióny ľudí z domovov. 

Putin tiež najprv tvrdil, že sa Rusko nechce zmocniť ukrajinského územia, ale vlani na jeseň ohlásil anexiu štyroch ukrajinských oblastí, Doneckej, Luhanskej, Chersonskej a Záporožskej, ktoré ruské vojská čiastočne okupujú a o ktorých Putin hovorí ako o historicky ruskom území, podobne ako v prípade Krymu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok