Ruskí vyšetrovatelia zatkli prominentného nacionalistu a vojnového zločinca Girkina

ta3 ČTK
21.7.2023 13:36

Ruskí vyšetrovatelia zadržali prominentného nacionalistu Igora Girkina. Oznámila to jeho žena a potvrdil advokát. Bývalý dôstojník tajnej služby Girkin, ktorý je známy aj ako Igor Strelkov, od jari 2014 velil milíciám proruských separatistov v Donbase na východe Ukrajiny.

Kritizoval velenie i Putina

Tento stúpenec vojny proti Ukrajine v poslednom čase stále ostrejšie kritizoval ruské vojenské velenie aj prezidenta Vladimira Putina a označoval ich za neschopných.

"Dnes k nám približne o 11.30 h prišli vyšetrovatelia. V tej chvíli som nebola doma. Krátko potom podľa domovníka odviedli môjho manžela a odviezli ho nevedno kam. Cez priateľov sa mi podarilo zistiť, že mužov obvinili z extrémizmu. Neviem, kde sa nachádza, nemôžem sa s ním spojiť," uviedol server.

Potvrdil to jeho advokát

Server dodal, že informáciu o Girkinovom zadržaní potvrdil jeho advokát. Zatknutie vraj nasledovalo po udaní od bývalého príslušníka žoldnierskej Vagnerovej skupiny.

Holandský súd vlani v novembri Girkina odsúdil na doživotie kvôli podielu na vražde 298 ľudí na palube malajzijského lietadla, zostreleného v lete 2014 nad východnou Ukrajinou. Rusko odsúdené v prípade letu MH17 odmieta vydať.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok