Ukrajinský futbalista prišiel pre ruskú mínu o časť nohy. Dostal však druhú šancu

ta3 cnn.iprima.cz
21.7.2023 11:43

Sedemnásťročnému Arťomovi Svergonovi z ukrajinského mesta Mariupol sa obrátil život naruby. Krátko po začiatku ruskej invázie vyrazil s niekoľkými kamarátmi trénovať futbal na miestne ihrisko. Na miesto dopadla bomba z dronu okupantov. Výbuchom mladík prišiel o časť nohy a stratil v dolnej polovici časti tela cit, píše portál cnn.iprima.cz.

Ukrajinský futbalista prišiel pre ruskú mínu o časť nohy. Dostal však druhú šancu
TARS/AP/Rodrigo Abd

Video, ktoré mu zmenilo život

V americkej Minnesote dostal podľa svojich slov druhú šancu. V USA mu lekári vyrobili špeciálnu protézu, ktorá mu pomohla znova sa postaviť na nohy. Doslova.

Arťom sa pred začiatkom vojny na Ukrajine venoval profesionálnemu futbalu. Aby sa stále zlepšoval, chcel trénovať aj v čase, keď bolo mesto ostreľované ruskými jednotkami. Preto vyrazil s kamarátmi na pravidelné tréningy. Skupine priateľov navždy zmenil život nečakaný útok.

"Išli sme sa prezliecť do šatní. V tom Rusi zhodili z dronu nálož na areál ihriska. Dopadla priamo na miesto, kde stál môj kamarát," povedal mladík štábu americkej CNN. Arťom prišiel nielen o časť nohy a všetok cit od pása dole, ale stratil aj svojho spoluhráča a kamaráta. V tom období sa ruské jednotky začali blížiť k jeho rodnému Mariupolu.

Pár mesiacov po hospitalizácii ho z miesta krutých bojov evakuovali do Nemecka. Počas pobytu narazil na video, ktoré vyrobila nadácia Protez. V ňom ponúkala pomoc ľuďom, ktorí trpia nejakým telesným hendikepom. "Videl som, že sa tam dá prihlásiť, dokonca aj poslať žiadosť. Tak som sa rozhodol vyplniť ju," povedal.

Usmialo sa naň šťastie. V máji dorazil Arťom do Minnesoty, kde sa ako jeden z prvých ukrajinských civilistov pripojil k desiatkam vojakov, ktorým nadácia pomohla, aby sa po ťažkých zraneniach postavili na nohy, priblížil portál cnn.iprima.cz.

Nie je jediný

Tím spoločnosti Protez mu nielen vyrobil novú protézu, ale navyše ju vybavil modernou technológiou. Tá podopiera ochrnutú nohu mladíka tak, že jeho nervový systém upozorňuje, kedy má bedro švihnúť do kroku. On sám by totiž niečo také neucítil.

"Je to neuveriteľné, úžasné, že všetko funguje, ako má. Arťom sa s tým stále učí, ale už začal chodiť. Každým dňom je dlhšie a dlhšie na nohách," opísal hlavný lekár spoločnosti Jakiv Hradinar.

Podľa mladíkových slov nie je ľahké sa s robotickou protézou zžiť, ale každý deň robí pokroky. "Som naozaj vďačný Bohu, že ma v tej chvíli neopustil a že som mohol doraziť. Ďakujem mu tiež za to, že mi dáva druhú šancu na život. Mám okolo seba ľudí a celkovú podporu. Som veľmi šťastný, že sa toto všetko deje," vyjadril svoju vďačnosť, píše cnn.iprima.cz.

Nadácia Protez prepravila do USA 90 ukrajinských občanov a vybavila ich protézami. Arťom je jedným zo štyroch civilistov, ktorým zároveň s vojakmi, ktorým chýba časť nejakej končatiny, spoločnosť pomohla. 

V súčasnej dobe je na čakacej listine takmer deväť stoviek záujemcov z Ukrajiny, ktorí dúfajú, že sa zaradia medzi pacientov, ktorých ťažkú životnú situáciu aspoň trochu zmiernila pomoc celého tímu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok