Rusko stále MAAE nepovolilo prístup na strechy reaktorov Záporožskej jadrovej elektrárne

ta3 ČTK
20.7.2023 21:39

Rusko stále neumožnilo prístup dozornému tímu Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) na strechy reaktorov Záporožskej jadrovej elektrárne v okupovanej časti Ukrajiny. Oznámila to vo štvrtok MAAE, ktorá už na začiatku mesiaca požiadala o sprístupnenie všetkých budov elektrárne v snahe overiť, či sa v nej nenachádzajú míny či výbušniny. Také podozrenia vzniesol Kyjev, podľa ktorého Moskva v zariadení pripravovala útok.

Proruské úrafy pozastavili prevádzku Záporožskej jadrovej elektrárne. Obávajú sa provokácií Ukrajiny
TASR/AP

"Experti Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu v minulom týždni vykonali dodatočné inšpekcie a prehliadky v Záporožskej jadrovej elektrárni (ZNPP), doteraz bez spozorovania akejkoľvek ťažkej vojenskej výzbroje, výbušnín alebo mín, ale stále čakajú na prístup na strechy reaktorových budov," uviedla.

Výbušné zariadenia?

Rusko a Ukrajina sa 4. júla navzájom obvinili z toho, že sa chystajú vykonať útok na najväčšiu jadrovú elektráreň v Európe. Malý tím MAAE, ktorý pôsobí v elektrárni, sa pokúša obvinenie overiť, ale doteraz nezaznamenal náznaky toho, že sa taký zločin chystá. Piateho júla MAAE uviedla, že nevyhnutne potrebuje prístup na strechy reaktorových jednotiek 3 a 4 a tiež k častiam turbínových hál. Ukrajinská armáda deň predtým uviedla, že podľa "operačných dát" boli na strechy spomínaných dvoch reaktorov umiestnené "výbušné zariadenia".

"Tímu zatiaľ nebol poskytnutý požadovaný prístup na strechy reaktorov a ich turbínových hál, vrátane jednotiek 3 a 4, ktoré nás obzvlášť zaujímajú. Agentúra o tento prístup naďalej žiada," uviedla MAAE.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok