Ukrajina už používa proti ruským silám kazetovú muníciu z USA. Moskva dodávky ostro kritizovala

ta3 ČTK
20.7.2023 17:28

Kazetovú muníciu dodanú Spojenými štátmi začala ukrajinská armáda používať proti ruským inváznym silám na juhovýchode Ukrajiny, napísal denník The Washington Post (WP). Odkazuje sa pritom na nemenovaných ukrajinských činiteľov oboznámených so situáciou. Cieľom je prekonať silne opevnené ruské pozície spomaľujúce súčasnú ukrajinskú protiofenzívu.

Jeden z ukrajinských predstaviteľov povedal americkému denníku, že armáda muníciu nasadila, aby rozbila zákopy, ktoré brzdia ukrajinské jednotky snažiace sa získať späť okupované územie. Okrem frontových pozícií na juhovýchode Ukrajiny sa očakáva, že kazetová munícia bude použitá aj v blízkosti okupovaného ukrajinského mesta Bachmut, poznamenal The Washington Post.

Veľmi ťažké rozhodnutie

Viac detailov denník nezmieňuje. Pripomína však, že použitie kontroverzných prostriedkov vyrobených v USA prichádza po nedávnom rozhodnutí amerického prezidenta Joea Bidena dodať túto muníciu Ukrajine, ktorá sa už takmer poldruha roka bráni ruskej vojenskej agresii. Šéf Bieleho domu rozhodnutie označil ako "veľmi ťažké". Pentagon pred niekoľkými dňami potvrdil, že kazetová munícia z USA už na Ukrajinu bola dodaná.

Moskva dodávky tejto munície ostro kritizovala. Ruský prezident Vladimír Putin v nedeľu uviedol, že jeho krajina má dostatočné zásoby kazetovej munície a Moskva si vyhradzuje právo ich použiť, ak táto munícia bude nasadená proti ruským silám. Rusko pritom od začiatku svojej invázie kazetovú muníciu použilo v obývaných ukrajinských oblastiach najmenej dvadsaťštyrikrát, píše WP s odvolaním sa na OSN. Organizácia Human Rights Watch už skôr uviedla, že kazetovú muníciu v súčasnej vojne už použili obe strany, teda Moskva aj Kyjev.

Kazetová munícia v určitej fáze svojho letu exploduje a rozpadne sa na menšie nálože, ktoré sa rozptýlia v širšom okolí. Nevybuchnuté nálože pritom môžu predstavovať nebezpečenstvo pre civilistov aj dlho po skončení konfliktu. USA však tvrdia, že podiel nevybuchnutých menších náloží v nimi poskytnutých granátoch bude menší ako 2,5 percenta.

Na 120 krajín sveta sa pridalo k dohovoru, v ktorom sa zaväzujú nepoužívať, nevyrábať ani ďalej nepredávať kazetovú muníciu. Spojené štáty, Rusko ani Ukrajina medzi týmito signatármi nie sú.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok