Kyjev tvrdí, že Rusi stratili v bojoch na Ukrajine takmer štvrť milióna vojakov

ta3 ČTK
20.7.2023 13:50

Rusko od vpádu na Ukrajinu vlani vo februári prišlo už o viac ako 240-tisíc vojakov, tvrdí ukrajinský generálny štáb v pravidelnom odhade zničených nepriateľov a jeho zbraní. Na bojisku za posledných 24 hodín ale nenastali podstatnejšie zmeny: Rusi naďalej útočia na niekoľkých miestach na východnom fronte, Ukrajinci zase na juhu, vyplýva podľa ruskej redakcie BBC z rannej správy ukrajinského velenia.

Kyjev tvrdí, že Rusi stratili v bojoch na Ukrajine takmer štvrť milióna vojakov
TASR/AP

Analytici amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) zaznamenali čiastkové úspechy ukrajinskej protiofenzívy na troch úsekoch frontu, v okolí Bachmutu na východe a tiež na juhu krajiny.

Bachmut centrom pozornosti

Armáda si v súčasnosti vytvorila "všetky podmienky", aby oslobodila Bachmut, povedal veliteľ ukrajinských pozemných síl Oleksandr Syrskyj ukrajinskej redakcii BBC. Generál uistil, že sa mesto vráti do ukrajinských rúk za cenu desaťkrát menších strát, než aké utrpeli ruské jednotky pri jeho dobývaní. Práve Bachmut by sa mohol stať miestom, kde ukrajinské jednotky použijú kazetovú muníciu od Američanov, podotkol denník Ukrajinska pravda.

Ukrajinskí vojaci za uplynulý deň podľa generálneho štábu vyradili z boja 530 ruských vojakov, 19 diel, 33 dronov, 14 striel s plochou dráhou letu, šesť tankov, šesť obrnených vozidiel a tri raketomety. Ukrajinský štáb v hláseniach píše o "zlikvidovaných" nepriateľoch, ale predpokladá sa, že tieto odhady zahŕňajú okrem zabitých aj zranených a zajatých vojakov.

Ruská štátna agentúra TASS s odvolaním sa na ruské ministerstvo obrany, ďalšie úrady a armádnych predstaviteľov uviedla, že Rusi naopak na juhu Ukrajiny zničili dve ukrajinské plavidlá pri pokuse prekonať rieku Dneper a Ukrajinci prišli o 12 vojakov, východné zoskupenie ruských vojsk na juhu Ukrajiny zničilo dve skupiny ukrajinských prieskumníkov a pri Bachmute na východe krajiny ruské delostrelectvo vyradilo z boja dve ukrajinské bojové vozidlá pechoty.

Moskva o stratách informuje výnimočne

Podobné tvrdenia znepriatelených strán nemožno vo vojnových podmienkach bezprostredne overiť z nezávislých zdrojov. Moskva o svojich stratách informuje výnimočne, naposledy vlani v septembri minister obrany Sergej Šojgu hovoril o 5900 zabitých vojakoch.

Tento mesiac sa novinári z ruských nezávislých serverov Mediazona a Meduza, ktoré pôsobia v exile, na základe skúmania databázy prípadov dedičstva a údajov ruského štatistického úradu Rosstat dopočítali 47-tisíc zabitých vojakov od vpádu ruských vojsk na Ukrajinu. 

Tieto údaje nezahŕňajú straty proruských separatistov z Doneckej a Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny, ktoré Moskva vlani na jeseň spolu s Chersonskou a Záporožskou oblasťou vyhlásila za súčasť Ruska. Tieto anexie Ukrajina a väčšina krajín sveta neuznáva.

Ruská redakcia BBC pripomenula, že spolu so serverom Mediazona vedie vlastné sčítanie zabitých vojakov, pričom k 7. júlu v ňom figurovalo 27.423 mŕtvych so zistenými menami. BBC súčasne upozornila, že skutočné ruské straty môžu byť oveľa vyššie. "Zverejňujeme iba tie údaje, ktoré sa nám darí nájsť a preveriť v otvorených zdrojoch: oznámenie úradov a médií, oznámenie blízkych príbuzných zo sociálnych sietí a informácie z cintorínov," dodala BBC.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok