Vagnerovci začali v Bielorusku cvičiť jednotky. Poľsko presúva k hraniciam vojakov

ta3 TASR ČTK
20.7.2023 12:59

Špeciálne jednotky bieloruskej armády budú cvičiť s členmi ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny pri hraniciach s Poľskom.

Podľa agentúr to oznámilo ministerstvo obrany v Minsku. Varšava uviedla, že očakáva ruské provokácie a presúva do oblasti vojakov. Podľa telegramového kanála spojeného s vagnerovcami sa do Bieloruska presúva alebo sa už presunulo na 10-tisíc členov tejto skupiny.

Cvičia v Brestskej oblasti

"V priebehu týždňa budú špeciálne jednotky a predstavitelia (Vagnerovej) skupiny spoločne vykonávať bojové úlohy na vojenskom cvičisku v Brestskej oblasti," na juhozápade Bieloruska, uviedol vo vyhlásení rezort obrany v Minsku. Zverejnil pri tom aj fotografiu maskovaných vojakov v bojovej výzbroji.

Agentúra AFP pripomína, že vagnerovci sa pod vedením svojho šéfa Jevgenija Prigožina v júni pokúsili o vzburu proti veleniu ruskej armády. Dohodu medzi žoldnierskou skupinou a Kremľom napokon pomohol sprostredkovať bieloruský líder Alexandr Lukašenko, ktorý Prigožinovi zároveň ponúkol útočisko v Bielorusku. Dodal, že jeho armáda môže zo skúseností vagnerovcov na bojisku len profitovať.

Minulý týždeň Minsk vyhlásil, že bieloruské ministerstvo obrany a vagnerovci spoločne vypracovali plán zameraný na výmenu bojových skúseností a že vagnerovskí inštruktori začali cvičiť príslušníkov bieloruskej domobrany.

Súčasťou tohto výcviku bol nácvik zručností pohybu na bojisku a taktickej streľby, ako aj získavanie poznatkov z oblasti ženijnej prípravy a poskytovania zdravotníckej pomoci v bojových podmienkach.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok