Politici vs medveď: Vyvolávajú strach, apelujú na reguláciu. Volič by sa mal báť viac ich než šelmy, myslí si politológ

ta3/Dominik Pálka; Nicolette Ftáčková
20.7.2023 13:32

Migranti už nie sú horúcou predvolebnou témou, v kurze sú medvede. Zatiaľ čo ochranári hovoria, že šelma nie je premnožená, politici sa predbiehajú v radikálnych vyjadreniach, ako situáciu budú riešiť. Zneužívajú incidenty posledných dní na politický boj? Pýtali sme sa politológa Radoslava Štefančíka.

Politici vs medveď: Vyvolávajú strach, apelujú na reguláciu. Volič by sa mal báť viac ich než šelmy, myslí si politológ
TASR/P. Zachar, J. Kotian, J. Novák; Profimedia/Koláž: Nicolette Ftáčková

Túto hystériu odštartovali incidenty z posledných týždňov, kedy pred novinárov predstúpil farmár Martin Sedláček z obce Háj, ktorá sa nachádza pri Turčianskych Tepliciach. Tvrdil, že medvede už viackrát napadli jeho zvieratá a jeden z nich zaútočil aj na jeho syna. 

Počas víkendu potom boli na Slovensku nahlásené tri prípady napadnutia človeka medveďom. V lese v blízkosti Sučian pri Martine zaútočila na muža so psom medvedica, prekvapila ho na prechádzke. Muž sa bránil legálne držanou zbraňou. Nepomohli ani varovné výstrely do vzduchu. Šelmu zastavila až smrteľná rana.

Poľovníci sa hádajú s ochranármi 

K ďalšiemu incidentu došlo v Hradskej hore pri Liptovskom Hrádku. Zraneného muža našiel vodič autobusu na ceste a privolal mu pomoc. "Môžem potvrdiť, že sme o 7.30 h prijali volanie o pomoc pre zraneného muža, ktorého údajne napadol medveď. Vyslaní záchranári mu ošetrili viaceré zranenia. Mal povrchové poranenia ramena a otvorenú ranu predkolenia," spresnili záchranári. Ďalší medveď potom napadol muža v lese pri obci Drienovo v okrese Krupina, pri vyznačovaní ťažby.

Na Slovensku je odhadom maximálne 1275 jedincov medveďa hnedého. Najväčšia populácia je evidovaná v Chránenej krajinnej oblasti Poľana, kde má byť 278 jedincov. Vyplýva to zo štúdie zameranej na odhad početnosti medveďa hnedého na Slovensku, ktorú zverejnila Štátna ochrana prírody SR.

Viceprezident a hovorca Slovenskej poľovníckej komory Alojz Kaššák povedal, že štúdia Štátnej ochrany prírody má nedostatky. Veľkosť vzorky bola podľa neho menšia, než si situácia vyžadovala. Kaššák si myslí, že počet medveďov musel od roku 2016 stúpnuť. Zber vzorky bol podľa kritikov na zlých miestach, a to na okrajových areáloch výskytu a nie v centre. Počet medveďov by podľa poľovníkov mohol byť až 5000.

"V princípe nemôžeme hovoriť o premnožení chráneného živočícha. Zvyšuje sa však výskyt medveďa v rôznych lokalitách. Kľúčové je nastaviť špecifické preventívne opatrenia, individuálne pre každú oblasť. Preukázateľné výsledky máme z fungovania preventívnych opatrení vo Vysokých Tatrách," uviedla pre ta3 Štátna ochrana prírody SR.

Útoky tu boli aj v minulosti: 

Vyjadril sa aj politológ z Ekonomickej univerzity v Bratislave Radoslav Štefančík

Predtým to boli migranti, teraz strašia medveďmi. Stáva sa už pravidlom, že niektoré strany rozsievajú pred voľbami strach v spoločnosti. Prečo to robia? Snažia sa takto odvracať pozornosť voličov od vlastných pochybení? 

Strach sa už od staroveku považuje za jeden z dvoch mobilizačných faktorov ľudského správania. Okrem strachu je to už len túžba po majetku a uznaní. Jednoducho, keď sa človek bojí, tak sa dokáže skôr zmobilizovať, ako keď je k nejakej téme apatický, prípadne ho vôbec nezaujíma. A strach z medveďa je pritom dobrý spôsob, ako vyvolať kolektívnu paniku. Pritom je úplne jasné, že slovenský volič by sa mal viac báť slovenského politika ako slovenského medveďa.

Plátajú takýmto spôsobom diery vo svojom volebnom programe? 

Otázne je, či politické strany majú svoje programy už hotové. Ale je uhorková sezóna, máme úradnícku vládu, v ktorej keby nebola kauza Šimko, je úplne nudná. Keby sme mali riadnu vládu, v parlamente by bola jasná hranica medzi koalíciou a opozíciou, politický diskurz by bol jasnejšie orientovaný na konflikt medzi politickými stranami. Na vládu sa ale poriadne útočiť nedá, tak si musia vymyslieť zástupné témy. A ak sa viacerí mackovia rozhodnú počas jedného dňa ukázať tam, kde nemajú čo hľadať, téma je na stole. Lenže podobne ako migranti v roku 2016, ani toto nie je téma na celé leto. O chvíľu budú dozrievať lesné plody vo vyššie položených územiach našich pohorí a preto predpokladám, že aj medvede zmiznú z údolí a vydajú smerom nahor. Politici majú šťastie, že majú tému migrantov vždy po ruke.  

Určité strany sú vo vyjadreniach zdržanlivé, iné tému riešia neustále. Aký typ politických strán sa týchto tém najviac chytá a prečo? 

Hlavne strany, ktoré počítajú s podporou voličov v regiónoch, kde sa medvede nachádzajú vo väčšom množstve. Ak má napríklad SNS svojho starostu v Medzibrode, je pochopiteľné, že to bude téma pre horehronských voličov. A ak má niekto silnú členskú základňu v Bratislave, kde by ich medveď ohrozoval len, ak by ušiel zo zoologickej záhrady, túto tému riešiť vôbec nebude. Ak by sme sa ale vrátili k fenoménu strachu, je potrebné zdôrazniť, že túto emóciu využívajú všetky populistické strany na svete. Takže aj podľa prístupu k mackom je možné rozlíšiť, kto to myslí so slovenským voličom úprimne a kto len tak tára do vzduchu.  

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 3 Ďalšia strana

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok