Nákladné lode neprejdú Kerčským prielivom. Moskva pozastavila plavby

ta3 čtk
18.7.2023 18:31

Ruské úrady od nedele 16. júla pozastavili plavbu nákladných lodí Kerčským prielivom, urobili tak po útoku bezpilotných lietadiel a plavidiel na krymský prístav Sevastopoľ. Napísala to agentúra Reuters s odvolaním sa na dva nemenované zdroje.

Nákladné lode neprejdú Kerčským prielivom. Moskva pozastavila plavby
TASR/AP

Ruské ministerstvo obrany v nedeľu uviedlo, že jeho armáda zabránila ukrajinskému útoku na Sevastopoľ a zničila pritom sedem vzdušných dronov a dve bezpilotné plavidlá.

Plavba je zastavená už tretí deň, povedal agentúre jeden zo zdrojov, ktorý si neželal zverejniť svoje meno. "Zastavili ju 16. júla okolo 17:00 miestneho času (16:00 SELČ), kedy sa odohral útok na Sevastopoľ," dodal zdroj. 

Podľa tvrdenia ruského ministerstva obrany neboli v Sevastopole v nedeľu zaznamenané žiadne obete ani škody. Kyjev sa oficiálne k útokom na ciele v Ruskom ovládaných častiach Ukrajiny alebo vo vnútri Ruska obvykle nevyjadruje.

Sevastopoľ je prístavné mesto na ukrajinskom polostrove Krym, ktorý Rusko v rozpore s medzinárodným právom anektovalo v roku 2014.

Bezpečnosť v oblasti sa ďalej zhoršila v pondelok po útoku na Krymský most, ktorý spája polostrov s ruskou pevninou cez Kerčský prieliv a ktorý poškodili explózie. Moskva pripisuje útok ukrajinským námorným dronom. Kyjev sa ani v tomto prípade oficiálne nevyjadril.

Moskva zároveň v pondelok uviedla, že po bezmála roku pozastavuje svoju účasť na čiernomorských obilných dohodách, ktoré od minulého leta umožňovali aj napriek pokračujúcej ruskej invázii na Ukrajine vyvážať ukrajinské poľnohospodárske produkty. Súčasťou dojednania sprostredkovaného Tureckom a OSN bola okrem iného ochrana nákladných lodí plávajúcich a vyplávajúcich z troch ukrajinských prístavov - Odesy, Čornomorsku a Južného.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok