Automobilovú dopravu na Krymskom moste čiastočne obnovili. Celý by ho mali obnoviť do novembra

ta3/čtk
18.7.2023 07:13

Automobilová doprava na moste spájajúcom Rusko s anektovaným Krymom bola čiastočne obnovená, uviedla agentúra TASS s odvolaním sa na podpredsedu ruskej vlády Marata Chusnullina. Most, ktorý je dôležitou tepnou pre zásobovanie ruských vojsk bojujúcich na Ukrajine, v noci na pondelok vážne poškodili dve explózie, za ktorými podľa Moskvy stál Kyjev.

Automobilovú dopravu na Krymskom moste čiastočne obnovili. Celý by ho mali obnoviť do novembra
TASR/AP

Podľa vyjadrenia Chusnullina sa po "dostatočnom otestovaní" mosta podarilo sprevádzkovať jeden jazdný pruh v poškodenom úseku. Ako poznamenáva ruskojazyčná verzia BBC, tento úsek sa bude používať kyvadlovo.

Už predtým Chusnullin vyjadril presvedčenie, že automobilová doprava po oboch cestných častiach mosta bude obnovená k 1. novembru.

Ruské úrady zničenia mosta, pri ktorom zomreli dvaja ľudia, pripisujú útoku ukrajinských námorných dronov. Kyjev sa k tomu oficiálne nevyjadril. Moskva tiež prostredníctvom zástupcu svojho veľvyslanca pri OSN Dmitrija Poljanského obvinila britské tajné služby z možného podielu na tomto "teroristickom útoku". Londýn to striktne odmietol.

Krymský či tiež Kerčský most s dĺžkou zhruba 19 kilometrov spája od mája 2018 ruskú pevninu s anektovaným Krymom. Vlani v októbri ho poškodila explózia, z ktorej Moskva obvinila Ukrajinu a v odvete pri náletoch na ukrajinské mestá zabila desiatky civilistov. Kyjev sa k útoku podľa agentúry Reuters priznal len nepriamo o niekoľko mesiacov neskôr.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok