Extrémne horúčavy aj naďalej sužujú Európu. Tento týždeň by mohol padnúť európsky rekord

ta3 ČTK
18.7.2023 12:51

Teploty v Severnej Amerike, Ázii, na severe Afriky a v Stredozemí budú tento týždeň dlhší čas presahovať 40 stupňov Celzia, uviedla podľa agentúry Reuters Svetová meteorologická organizácia.

Upozornila, že vlna horúčav tento týždeň zosilní, čo spôsobí aj nárast nočných teplôt a môže viesť k zvýšenému riziku srdcových infarktov a úmrtí. Teploty v niektorých oblastiach by sa tento týždeň v čase okolo polnoci mohli pohybovať nad 30 stupňami, uviedla WMO. 

Upozorňujú na riziká

"Opakujúce sa vysoké nočné teploty sú obzvlášť nebezpečné pre ľudské zdravie, pretože telo nie je schopné sa zotaviť z pretrvávajúceho tepla. To vedie k zvýšenému počtu prípadov srdcových infarktov a úmrtí," povedal novinárom v Ženeve John Nairn, ktorý je expertom WMO na extrémne horúčavy.

Ako uviedol Panu Saaristo z Medzinárodnej federácie spoločností Červeného kríža a Červeného polmesiaca (IFRC), najviac ohrození sú dojčatá, starší ľudia a osoby trpiace chronickými chorobami. Podľa expertov mohlo vlani v dôsledku horúčav zomrieť viac ako 60-tisíc Európanov, a to napriek jednému z najlepších systémov včasného varovania na svete.

Červený kríž kontroluje starších ľudí

Červený kríž volá starším ľuďom v Taliansku, aby ich skontroloval, v Grécku rozdáva pitnú vodu a buduje prístrešky pre ľudí zasiahnutých požiarom na španielskom ostrove La Palma, dodal Saaristo.

Už v pondelok WMO uviedla, že vlna horúčav, ktorá sužuje Stredozemie, bude na niektorých miestach pravdepodobne pokračovať do augusta. Organizácia vtedy tiež oznámila, že bude preverovať prípadné nové teplotné rekordy, pretože intenzívne vlny horúčav zasiahli juh USA, Stredozemia, severnú Afriku, Blízky východ a niektoré krajiny v Ázii, vrátane Číny.

Svetová meteorologická organizácia v pondelok tiež spätne potvrdila nový rekord pre kontinentálnu Európu, teda 48,8 stupňa Celzia, ktoré boli namerané 11. augusta 2021 na Sicílii. Svetový rekord je potom 56,7 stupňa v júli 1913 v americkom Údolí smrti. Nové rekordy môžu podľa WMO prísť v najbližších dňoch.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok