Koľko nás stojí dovolenka? Väčšina ľudí musí siahať na svoje úspory

ta3
18.7.2023 09:13

300 až 600 eur. Toľko by chceli v ideálnom prípade minúť ľudia na letnú dovolenku. Ak je suma vyššia, väčšinou siahajú na svoje úspory. Z bežných príjmov si ju môže dovoliť len 20 percent ľudí. Vyplýva to z prieskumu pre portál Kariéra.sk.

Pandémia a vysoká inflácia spôsobili, že ľudia majú hlbšie do vrecka. Podľa prieskumu zostane tento rok takmer polovica ľudí bez nej. Tretina opýtaných si zase plánuje dovolenku financovať z úspor. Týka sa to najmä tých s vyšším vzdelaním, ktorí vedia s peniazmi hospodáriť rozumnejšie a na výdavky, o ktorých vedia dopredu, si odkladajú z výplaty. 

Ďalšou skupinou ľudí sú tí, ktorí si dovolenku môžu dovoliť zaplatiť z bežných príjmov. Ide o Slovákov vo veku od 35 do 54 rokov. Medzi ďalšie spôsoby financovania letnej dovolenky patria bonusy a prémie, prípadne dary a podpora od rodiny. 

No a potom sú tu Slováci, ktorí si na zaplatenie dovolenky vezmú pôžičku. To sa však týka len vyše percenta opýtaných. Celkový výsledok prieskumu však naznačuje, že hoci je väčšina Slovákov ochotná investovať do svojej letnej dovolenky, početná skupina si ju nemôže dovoliť. Toto číslo je ešte vyššie v porovnaní s minulým rokom.

Témy: dovolenka
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok