Exšéf policajných odposluchov neprišiel na súd. Požiadal, aby sa pojednávanie konalo v jeho neprítomnosti

ta3
18.7.2023 10:20

Bývalý šéf policajných odposluchov Jozef Rehák neprišiel na pojednávanie špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici. Nevyužil tak možnosť predniesť svoju záverečnú reč. Požiadal písomne, aby sa konalo v jeho neprítomnosti.

Rozsudok v procese s bývalým riaditeľom úradu zvláštnych policajných činností Jozefom Rehákom, ktorý je obžalovaný za spoluprácu so zločineckou skupinou sýkorovcov, súd vyhlási v pondelok 24. júla popoludní. Po odznení záverečných rečí to v utorok avizoval samosudca Špecializovaného trestného súdu (ŠTS), pracovisko Banská Bystrica.

Hlavné pojednávanie v utorok na ŠTS pokračovalo v neprítomnosti Jozefa Reháka, ktorý pre zdravotné problémy súvisiace s aktuálnym počasím požiadal súd o konanie v jeho neprítomnosti. Záverečnú reč najskôr predniesol obhajca obžalovaného Ľudovít Štanglovič, podľa ktorého proces s exšéfom policajných odposluchov nespĺňal podmienky spravodlivého procesu.

V 36-stranovej záverečnej reči, ktorú prečítal obhajca, označil Jozef Rehák obžalobu za vykonštruovanú na základe výpovedí kajúcnikov. Ako uviedol, s členmi podsvetia sa v minulosti stretával ešte počas svojho pôsobenia na pozícii operatívca, nikdy však na skupine sýkorovcov nepracoval a nemal jej aké informácie z policajného prostredia vynášať. Súd v záverečnej reči požiadal o oslobodenie spod obžaloby.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry pre obžalovaného navrhuje trest odňatia slobody na 10,5 roka, aj prepadnutie majetku a zákaz činnosti vo verejnej funkcii. Jozef Rehák, známy pod prezývkou Dodo, čelí obžalobe za činnosť pre zločineckú skupinu sýkorovcov, ktorej mal za peniaze vynášať informácie z prostredia polície, a dva skutky zločinu prijímania úplatku. Do nich mali byť zapojení i ďalší policajní funkcionári.

Jozefa Reháka zadržali v rámci policajnej akcie Judáš začiatkom decembra 2020. V prípade uznania viny mu hrozí v rámci úhrnného trestu väzenie až na 16 rokov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok