Ruská armáda útočila na prístavné mestá na juhu Ukrajiny. Možno použila aj balistické rakety

ta3/TASR
18.7.2023 08:12

Ruská armáda v noci na utorok vypustila samovražedné drony a neskôr aj vypálila rakety na juhoukrajinské prístavné mestá Mykolajiv a Odesa. Tieto útoky sa odohrali niekoľko hodín po tom, ako Rusko odstúpilo od dohody o vývoze obilia z ukrajinských prístavov, čo vyvolalo kritiku medzinárodného spoločenstva. Informovala o tom britská stanica BBC.

Operačné velenie ukrajinskej armády pre sektor Juh ráno informovalo, že ukrajinské jednotky v noci na utorok zneškodnili všetkých šesť rakiet Kalibr vypálených ruskou armádou na prístav Odesa.

"Všetky rakety boli zničené silami protivzdušnej obrany," deklarovalo velenie podľa britskej stanice BBC. Dodalo však súčasne, že trosky zo zostrelených rakiet a tlaková vlna poškodila prístavnú infraštruktúru i niekoľko rodinných domov. Zásah si vyžiadal zranenie jedného muža, ktorý je hospitalizovaný.

Pred raketovým úderom ruská armáda podľa ukrajinského velenia pre sektor Juh vypustila niekoľko vĺn bezpilotných samovražedných dronov. Ukrajinské velenie tvrdí, že cieľom tejto operácie ruskej armády bolo lokalizovať prostriedky ukrajinskej protivzdušnej obrany a odpútať pozornosť ich obslužného personálu.

21 dronov

Operačné velenie uviedlo, že pri priblížení z mora v Odeskej oblasti bolo zneškodnených 21 dronov typu Šáhid. Štyri ďalšie boli neutralizované v Mykolajivskej oblasti, kde však v meste Mykolajiv dron zasiahol bližšie neidentifikovaný priemyselný objekt. Ukrajinské i ruské zdroje v noci na utorok informovali o požiari v prístave Mykolajiv.

Šéf okupačných orgánov na Kryme Sergej Axionov v utorok ráno oznámil, že na východe polostrova bolo v noci zostrelených deväť dronov a ďalších 19 bolo zneškodnených systémami elektronického boja.

Kde presne boli drony zostrelené, Axionov neuviedol. Nespresnil, ako sa dostali nad východnú časť Krymu - do časti polostrova, ktorá je najviac vzdialená od frontovej línie.

Na východe Krymu sa nachádza aj Krymský most, ktorý dostal zásah v noci na pondelok. Rusko v súvislosti s tým obvinilo Ukrajinu. Ruské ministerstvo obrany v utorok ráno potvrdilo nálet 28 ukrajinských dronov. Uviedlo súčasne, že 17 dronov zostrelila protivzdušná obrana a 11 ďalších zlikvidovali prostriedky elektronického boja.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok